Sanal Bankacılıkta Hackerlara Yeni Açık

Cx571

Üye
13 Eki 2007
106
1
Karabük
İnternet büyüyor ve genişliyor. Fırsatlar kadar tehlikeleri de içinde taşıyor. Mesela Dünya’nın her tarafında "sanal banka mağdurları" artıyor. Acaba bunun tek kabahatlisi "güvenlik eksikliği-bilgisizliği" olan kullanıcılar mı? Acaba bankaların da dikkat etmesi gereken bir şeyler yok mu? Son yayınlanan "JEdit" açığı mutlaka hacker’ların dikkatinden kaçmadı. Bu açık ülkemizdeki bankalar da dahil, pek çok bankayı tehdit edebilir.

İnsanoğlu yeniliğe genellikle açıktır özellikle de bu yenilik onun hayatını kolaylaştıran ve hızlandıran eğlenceli bir şey ise buna kapılarını tamamen açar. Şüphesiz internet hepimizin dünyasına böyle girdi. Kullanimi da gün geçtikçe farklı alanları içerecek şekilde gelişiyor.

Farklı alanların en önemlilerinden birisi, hem kullanıcılar hem de bankalar tarafından internetin en büyük nimetlerinden birisi olarak görülen “SANAL BANKACILIK” konusu. Yani bankaya fiziksel olarak gitmeden, bankada sıra beklemeden, zaman kaybetmeden, sadece bir bilgisayar ve internet bağlantısı üzerinden yapılan banka işlemleri.

Günümüzde internet kullanıcılarının büyük bir kısmı, sanal bankacılığı kullanıyor. Ancak yüzyüze gelmeden kolayca para transferlerinin yapılabildiği bu alan istismarlara da çok açık. Nitekim, son 2 senedir ülkemizde ve Dünya’da artış gösteren “Sanal Bankacılık Hırsızlığı”, yani online banka müşterilerinin kredi kartı ve banka bilgilerinin, kendisinden habersiz olarak 3. şahısların eline geçmesi, pek çok kişinin hayatını karartıyor. Bu nedenle de bazı insanlar online banka işlemleri yapmaktan vazgeçiyor.

Çünkü, bankalar bu tür olaylar karşısında, hatayı hep kullanıcılarda buluyorlar. Banka bilgilerinin, tamamen kullanıcıların güvenlik eksiklikleri ya da hataları yüzünden online ya da offline olarak çalındığını iddia ediyorlar. Bunun tersini tespit ya da ispat etmek ise çok zor. Bankaların bu tür olaylara verdiği cevaplar adeta kredi kartı alırken doldurduğunuz sözleşmelerdeki maddeler gibi sabit. Özetle şu şıklardan birisi deniliyor:


1. Şifrenizi başkası biliyor olabilir ve sizin adınıza işlem yapmış olabilir. (Siz unutmamak için bir kağıda ya da yerlere yazmışsınız, oradan da birileri görmüş)
2. Bilgisayarınızda gerekli güvenlik yazılımlarını bulundurmamış ve bu yolla şifrenizi online olarak çaldırmış olabilirsiniz. (Bilgisayarınızda Antivirüs ve Güvenlik duvarı – FireWaLL— yazılımlarının 2si birden olmalı. Birisi virüs diğeri casus yazılımlara karşı önemli)
3. Sahte (fake) emaillere cevap vermiş ve şifrenizi kendi ellerinizle başkalarına teslim etmiş olabilirsiniz (Bu olaya phishing deniliyor).


Bunlar doğru olabilir. Online banka mağduru gerçekten de eksik-yanlış bir şeyler yapmış ve şifresini-kimliğini çaldırmış olabilir. Doğrusu internet kullanan pek çok kişi, bu konuları iyi bilmiyor. Örneğin çok yaygın yapılan bir hata, virüs programı ile her şeyden korunulduğunun düşünülmesi. Oysa casus yazılım (spyware, trojan) ve sızmalara karşı da mutlaka kişisel firewall kullanmak gerekli.

Ama olayda belki de bankanın kabahati var. Bunu tespit etmek zor. Bugüne kadar Türkiye’deki bankaların bu konularda çok fazla açık davrandığını söyleyemeyiz.

İşte benim de bu yazımda size anlatmak istediğim tam bu noktada..

Son dönemde, sadece ülkemiz değil, dünyada da bankaların kendi sistemlerinden kaynaklanan güvenlik açıklarının ciddi boyutlara ulaşmış olduğunu, güvenlik sitelerinin yayınlarından görüyoruz.

Tabi ki, bankalar sürekli olarak kendi sistemlerini geliştirmekte ve yenilemektedirler ancak gözden kaçan en ufak detay bankanın sisteminde ciddi güvenlik açıkları oluşturabilmektedir.

Yani durum sadece kullanıcıların kendi güvenlikleri konusundaki dikkatsizlik / bilgisizliklerinden ibaret değildir. Tersine ifade edersek, banka sistemleri sanıldığı kadar güvenli değil.

Örneğin; bu yazıyı yazma nedenin, çok yeni duyurulan bir açık. Türkiye’deki bir çok bankanın kullanıcılarını tuş kaydedici (keylogger) ve trojan’lara karşı korumak için hizmete sunduğu JEdit objesinde “veri ifşa” açığı bulundu. Bu açık kullanılarak kurumsal ağların güvenlik yapılarını aşmak ve önemli bilgilere erişmek mümkün olabiliyor.

Çeşitli bankalar JEdit objesinin farklı isimlerdeki farklı Build’lerini kullanıcılarının güvenliğini arttırmak amacıyla dağıtıyor, bu objeyi yüklemeleri tavsiyesinde bulunuyor.

Söz konusu obje, bir takım parametreler ile manipüle edilerek internet üzerinden kullanıcıların;


* Makina ismi
* Log-in olan kullanıcı ismi
* Ethernet MAC Adresi
* Ethernet’e tanımlanmış (Internal) IP Adresi
* Ethernet’e tanımlanmış (Internal) Gateway Adresi
* Harddisk Seri numarası


bilgilerini ifşa etmektedir.

Bu açıktan etkilenen, benim gördüğüm şu anda 4 bankanın yazılımı var. İsimlerini, bankacılık kanunu nedeniyle açıklamayacağım ama kendileri bu konuyu inceleseler iyi olacak.

Sonuç olarak, sürekli sistem geliştirmek ya da yenilemek bir bankanın sistemini güvenli hale getiremeyebilir. Bankaların takip etmesi gereken en önemli husus, altyapılarında kullanılan donanım, veri tabanı ve yazılımların açıklarının duyurulup, duyurulmadığının takibidir. Hacker’ların esas izledikleri konu budur
 

gigapower

Yeni üye
18 Ağu 2007
9
0
mac adresini ve ip adresini değiştiren program var arkın yazdığı isterseniz vereiblirim yada onun yazdığı dökümanalrı koya bilirim :)
 

hayvanadam

Üye
27 Eki 2007
126
0
valla bankalardaki açıklar kullanıcılar için büyük sorun oluyor ve hesap güvenliği konusundaki açıklar kullanıcıları ve bankayı tehtid ediyor.umarım bizim gibi kullanıcılar için bankalar bu konulara dikkat ederler...
 

Cx571

Üye
13 Eki 2007
106
1
Karabük
eywallah

bugun telekoma gitti onumde biri telefon fatırasini kredi kartiyla odemeye calisiyordu :)

bende seytana uydum elindeki kart numarasini aldim tabiki cv2 ve tarihi ilk basta goremedim

karti emura uzatti memur posttan gecti sans ki karti ters uzatti geri sahibine :)

956 hemen dikkatimi cekti :)

simdi sistemi uyari vcermeyecek sekilde bir yerde deneyerek son kullanma tarihine kooyacam :D

ee nerede bankacilk guvenli deneye deneye tutturulan son kullanma tarihleri sirasinda bankalar neden kartlari bloke etmiyo

hani 3 kere pin kodu yanlis girince bloke olmasi gibi

en basit ornek

kart numarasi cv2 vss hepsii bilip sadece son kullanma tarihinde takilirsaniz

superonline nin internet baglanti paket satis bolumunden 20 ytl cekilecek sekilde deneyebilirsiniz 10 15 deneme sonrasi elbet tutuyor :)

saygilar
 

Maxis

Üye
28 Eyl 2007
70
0
sağol ama kimse bu kadar okumaz Gibime geliyor :))) yani bu benim fikrim :) şunu okuyup özetlesen :):)
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.