Seagate FreeAgent Xtreme 1TB

krapex

Katılımcı Üye
3 Ağu 2008
277
0
2008 yılında bilişim sektörünün parlayan yıldızları nelerdi?" sorusuyla muhatap olduğumuzda aklımıza ilk gelen cevap Netbook bilgisayarlar ise, kuvvetle muhtemel ikinci cevap da "harici depolama ürünleri" olacaktır. Gerçekten de 2007 ve 2008 yıllarını kapsayan dönemde, harici depolama çözümleri konusunda tüm dünyada tam bir patlama yaşandı diyebiliriz. Bunun birçok nedeni olduğu söylenebilir: Yaygınlaşan genişbant internet hizmetleri ile daha çok insanın, daha fazla veri depolama alanına ihtiyaç duyması, insanların seyahat ederken kıymetli verilerini yanlarında taşıma isteği veya bilgisayar kullanıcıları arasında veri yedekleme bilincinin gittikçe yerleşmesi gibi... Tüm bu farklı depolama ihtiyaçlarına kolayca cevap verebilen harici depolama çözümlerine ilginin artması da kaçınılmaz oldu elbette. Bilgisayar kullanıcılarını bilgisayarlarının kasalarını açmakla hiç uğraştırmadan, bilgisayarlarının üzerinde bulunan USB, FireWire ve son zamanlarda iyiden iyiye popüler olan eSATA girişleri ve basit bir kablo (gerektiğinde güç adaptörü) kullanılarak sisteme eklenen harici depolama çözümleri, getirdikleri bu rahatlık ve pratik kullanım avantajıyla birçok insanın evinde veya ofisinde yerlerini buldu.
Az önce harici depolama ürünlerinin getirdiği kolaylıklardan ve rahat kullanım özelliklerinden bahsettik, ancak her alanda olduğu gibi harici depolama konusu da dikensiz gül bahçesi değil. Günümüzde harici depolama ürünleriyle ilgili karşılaştığımız belki de en acil çözüm gerektiren sorun, veri transferinde yaşanan darboğaz. Harici depolama ürünlerinin kapasitelerinin artmasıyla birlikte daha da öne çıkan bu sorun, USB ve FireWire gibi veri transferi protokollerinin yarattığı darboğazdan kaynaklanıyor. Evet belki USB 2.0 ve FireWire 400, kağıt üzerinde yüksek veri transfer hızları sağlayabilir gözüküyorlar (sırasıyla 480 Mbit ve 400 Mbit), ancak iş uygulamaya geldiğinde vaat edilen bu hızların oldukça altında bir performans sergiliyorlar. Bugün bilgisayarımıza USB 2.0 arabirimiyle bağladığımız bir harici sabit diske veri kopyalamak istediğimizde, azami 30-35 MB/saniye'lik bir veri transferi hızıyla karşılaşıyoruz. Söz konusu olan, kapasiteleri 1.5 TeraByte'a yaklaşan harici sabit diskler olduğunda da, saniyede 35 MB'lık bir veri aktarım hızının ne kadar yetersiz kaldığı daha iyi anlaşılıyor. Zira zaman, sahip olduğumuz en kıymetli şey ve "kolay kullanım" iddiasında olan bir ürünün, bize kullanımı esnasında zaman kazandırması da gerekiyor.
seagate-fa-xtreme-1tb-kutu.jpg
Harici depolama cihazları üreten firmalar, veri transferi esnasında yaşanan bu darboğaza, ürünlerine eSATA desteğini ekleyerek çözüm bulma yoluna gittiler. eSATA sayesinde, bilgisayarımıza bağladığımız harici sabit diskler, tıpkı bilgisayarımızda yer alan dahili sabit disklerin sergilediği performansta çalışabiliyorlar. USB ve FireWire'da olduğu gibi Hot-Plug (cihazın, sistem çalışırken de sökülüp takılabilmesi) desteğine de sahip olan eSATA, gerek anakart ve dizüstü bilgisayar üreticileri cephesinden, gerekse de harici depolama ürünleri üreten firmalardan gördüğü destek sayesinde gün geçtikçe yaygınlaşıyor ve özellikle yüksek kapasiteli harici depolama ürünleri söz konusu olduğunda vazgeçilmez bir standart haline gelmeye başlıyor.
İşte biz de bu inceleme yazımıza, Seagate firmasının yüksek kapasiteli ve eSATA destekli harici depolama çözümlerinden biri olan 1 TB kapasiteli FreeAgent XTreme harici sabit diskini konuk ediyoruz. Bu yılın sonuna doğru görünüşü makyajlanarak yenilenen FreeAgent ailesinin en yeni üyelerinden biri olan bu cihazı her yönüyle inceleyeceğiz ve yaklaşık iki hafta boyunca edindiğimiz kişisel kullanım tecrübelerimizi sizlerle paylaşacağız.
Seagate FreeAgent Xtreme 1 TB - İlk Bakış
grad_bar.gif

Seagate FreeAgent XTreme, 1 TB kapasiteli bir 3.5" sabit disk barındıran harici bir depolama çözümü. Cihazın sahip olduğu sabit disk, Seagate'in ST31000340AS kod numaralı, SATA 3G ve NCQ destekli Barracuda 7200.11 modeli. Bu sabit disk içerisinde, 7200 devir/dakika dönen ve 250 GB'lık veri yoğunluğuna sahip 4 adet kayıt plakası bulunduruyor; bu sayede toplamda 1 TB'lık bir veri depolama alanı vaat ediyor. Pratikte sunulan depolama alanı ise 931 GB. Sabit diskin üzerinde 32 MB büyüklüğünde bir tampon bellek de yer alıyor.
seagate-fa-xtreme-1tb-main.jpg

Seagate FreeAgent XTreme 1 TB, yenilenmiş tasarımı ile karşınızda...
Bu sabit diske ev sahipliği yapan harici kutu, Seagate'in güncel FreeAgent ailesinde kullanılmak üzerine yeniden tasarladığı bir kutu. İçerisinde barındırdığı sabit diski dış dünyaya 1 adet mini USB (USB 2.0 destekli), 2 adet FireWire 400 ve 1 adet eSATA kapısıyla bağlayan bu harici kutu, 175 mm x 172 mm x 33.7 mm (Boy, En, Yükseklik) ölçülerine ve 1.39 kg ağırlığa sahip. Kutunun arka yüzünde mini USB, FireWire ve eSATA kapıları haricinde, güç adaptörü girişi ve Kensington kilit yuvası da bulunuyor.
seagate-fa-xtreme-1tb-arka_panel.jpg

Cihaz kullanıcıya oldukça zengin bağlantı seçenekleri sunuyor.
Mat siyah rengiyle ve veri okuma/yazma işlemi esnasında şiddeti azalıp artan beyaz LED'lerle ışıklandırılmış Seagate logosuyla, harici kutu göze gerçekten hoş gözüküyor. Seagate FreeAgent XTreme 1TB , beraberinde gelen stand ile dikey konumda da kullanılabiliyor; böylece cihazın, çalışma masanızın üzerinde durduğunda daha az yer kaplaması düşünülmüş. Cihazı yatay konumda kullanmak isteyenler için, kutu içeriğine dört adet kauçuk ayakçık dahil edilmiş. Bu ayakçıkları cihazın dört köşesine iliştiriyorsunuz; böylece hem cihaz masa üstünde kaymıyor, hem de cihazın çalışması esnasında açığa çıkan titreşim emilip yüzeye aktarılmamış oluyor.​
seagate-fa-xtreme-1tb-yatay_konum.jpg

Cihazı, kutu içeriğindeki kauçuk ayakçıkların yardımıyla yatay konumda da kullanabiliyorsunuz.
Seagate'in bu ürünü, çalışmak için harici güç adaptörüne ihtiyaç duyuyor; zira cihazın güç ihtiyacı veri transfer kablolarının sağlayabileceği azami güçten daha fazla. Cihazla birlikte 12v ve 2A değerine sahip bir güç adaptörü geliyor. Bu adaptörün fiş ucu, klipsli bir mekanizmayla değiştirilebilir yapıda tasarlanmış; cihazın kutusuna İngiliz tipi bir fiş ucu da dahil edilmiş.​
seagate-fa-xtreme-1tb-isiklar.jpg

Beyaz LED'lerle ışıklandırılmış Seagate logosu, özellikle karanlık ortamlarda cihaza ayrı bir hava katıyor.
Ürünü genel hatlarıyla bu şekilde tanıdık, sırada kullanım sırasında edindiğimiz izlenimler ve performans testleri var. Bir sonraki sayfada...


Kutu ve Kutu İçeriği
grad_bar.gif

Seagate FreeAgent XTreme 1TB harici sabit disk, kendisi gibi şık bir ambalajla son kullanıcıya ulaştırılıyor. Cihazın kapasitesini, 5 yıllık garanti süresini ve üzerinde USB 2.0, FireWire 400 ve eSATA kapılarının bulunduğunu gösteren bilgiler, ambalajın üzerine kolayca görülebilir şekilde yerleştirilmiş. Cihazın sahip olduğu bağlantı kapılarının detaylı bir resmi de, kutunun yan tarafına konulmuş. Kutunun alt kısmında, bu tür ürünlerde görmeye alıştığımız "1 GB, 1 milyon byte'a eşittir" ibaresi de bulunuyor. Ambalaj üzerinde herhangi bir Türkçe bilgi veya açıklama ise mevcut değil.
seagate-fa-xtreme-1tb-kutu_icerigi.jpg

Kutu içeriğindeki tek eksiğin, eSATA kablosu olduğunu söyleyebiliriz.


Kutuyu açtığımızda, cihazı ve diğer kutu içeriğini güvenli bir şekilde muhafaza eden ve %100 geri dönüştürülmüş malzemeden mamül bir paketleme yöntemiyle karşılaşıyoruz. Kutu içeriği ise şu bileşenlerden ibaret:
  • Seagate FreeAgent XTreme 1 TB harici sabit disk (naylon koruma poşeti içerisinde
  • Cihazın dik konumda kullanılmasını sağlayan stand
  • Cihaz yatay konumlandırıldığında, yüzeyde kaymasını önleyen 4 adet kauçuk ayakçık
  • Fiş ucu değiştirilebilir güç adaptörü (beyaz renk) ve İngiliz tipi fiş ucu
  • FireWire Kablosu (beyaz renk, 1.5 metre uzunluğunda)
  • USB Kablosu (beyaz renk, 1.5 metre uzunluğunda, bir ucu mini USB)
  • Hızlı başlangıç kılavuzu (Türkçe açıklama içeriyor)
  • Garanti Kitapçığı (Türkçe bilgi içeriyor)
  • Kutu içeriğinde eSATA kablosu yer almıyor.
Kullanım Tecrübeleri ve Gözümüze Çarpanlar
grad_bar.gif

Seagate FreeAgent XTreme 1 TB'ı bilgisayarımıza bağladığımızda, işletim sistemimizin "otomatik kullan" özelliği aktifse, sabit disk içerisinde gelen Seagate Manager adlı uygulamanın 2.01.0014 sürümünün kurulum işlemi otomatik olarak başlatılıyor. Seagate Manager uygulaması, harici sabit diskimizi yönetmemize, bu diske koyacağımız verileri şifrelememize ve bilgisayarımızda bulunan dosyalarımızı kolayca yedekleyip eşleştirmemize imkan tanıyan, kullanışlı ve ücretsiz bir yazılım. Ne yazık ki bu yazılım Türkçe dil desteğine sahip değil.​
seagate-fa-xtreme-1tb_sm_mainwindow.png

Seagate Manager uygulamasının arayüzü, harici disk ile ilgili birçok işleme kısa yoldan erişmemizi sağlıyor.
Seagate Manager uygulamasını sistemimize kurulduktan sonra, uygulamayı çalıştırıp neler yapabileceğini görmek istedik. Uygulamayı başlattığımızda, yazılımın daha güncel bir sürümünün mevcut olduğuna dair (2.01.0048) bir uyarı bizi karşıladı. Bu uyarıyı takip edip, uygulamanın güncel sürümünü internet üzerinden sistemimize çektiğimizde ise, güncel uygulamanın kurulumu esnasında bir sorunla karşılaştık. Zira güncel uygulama, kullandığımız 64 bit Windows Vista işletim sistemi ile uyumlu değildi ve sadece 32 bit Windows Vista ve XP desteği sunuyordu. Biz de bunun üzerine güncellemeyi iptal edip, uygulamanın halihazırda mevcut sürümüne göz atmaya karar verdik.
Seagate Manager uygulamasını kullanarak birkaç tıklama ile, sisteminizdeki verileri Seagate FreeAgent XTreme harici sabit diske yedekleyebilir, işletim sisteminizdeki kişisel klasörlerinizi ve dosyalarınızı senkronize edebilir, harici sabit disk içinde bulunan verileri de şifreleyebilirsiniz. Bu uygulama ayrıca, harici diskin güç yönetim özelliklerini de özelleştirmenize imkan tanıyor.
Seagate'in, Seagate Manager uygulamasında şifreleme için kullandığı algoritma hakkında, cihazın kullanım kılavuzunda veya Seagate'in web sitesinde herhangi bir bilgiye ulaşamadık. Seagate, FreeAgent XTreme harici diskinin, firmanın geliştirdiği ve donanım bazında şifreleme uygulayan Seagate Secure özelliğiyle tam uyumlu olduğunu beyan etmiş. Ancak cihaza ait tanıtım belgelerinde, harici diskteki verilerin yazılım tabanlı şifrelendiği belirtiliyor.
seagate-fa-xtreme-1tb_sm_password.png

Resimde, Seagate Manager uygulamasının şifreleme sayfasına ait şifre oluşturma aşaması görülüyor.
Şifreleme işlemi, harici diskteki tüm verileri şifrelemekte kullanılacak evrensel bir şifre oluşturma adımıyla başlıyor. Bu işlemi tamamladıktan sonra, şifrelenmesini istediğiniz verileri Seagate Manager uygulamasının "Encryption Tool" penceresi üzerine sürükleyip bırakıyorsunuz; böylece verilerin bir kopyası şifrelenerek harici diske kopyalanıyor. Şifreleme işlemi bu noktada kullanıcıya pek fazla esneklik sunmuyor. Örneğin, harici diskimizdeki her klasörü ayrı ayrı şifreler kullanarak şifreleyemiyoruz; ayrıca bütün şifreleme işlemlerini de tek bir merkezden yönetmek zorundayız.
seagate-fa-xtreme-1tb_sm_powersettings.png

Seagate FreeAgent XTreme harici sabit diskinin güç tasarrufu özelliklerini yönetebildiğimiz bölüm.
Seagate Manager uygulamasının değinmek istediğimiz son özelliği, uygulama ile cihazın enerji tasarrufu ve görsel seçeneklerine müdahale edebilmemiz. Uygulamayı başlattığımızda bizi karşılayan pencerede bulunan "Settings / Ayarlar" sekmesinde bulabileceğimiz bu ayar seçenekleriyle, cihazın ne kadar süre atıl durduktan sonra sabit diskin dönüşünü durduracağını belirleyebiliyoruz. Buna ilaveten, Seagate logosunu ışıklandıran LED'leri de açıp kapatabiliyoruz. Seagate FreeAgent XTreme harici sabit diski, çalışırken özellikle sessiz ortamlarda kendisini hissettiren bir gürültü çıkartıyor; bu yüzden diskin dönüşünün durdurularak hem güç tasarrufu, hem de sessizlik sağlanabilmesine yönelik eklenen bu özelliğin, yerinde bir karar olduğunu düşünüyoruz. Yeri gelmişken şunu da ekleyelim, Seagate FreeAgent XTreme cihazı, bilgisayarımızı kapattıktan 5 saniye sonra kendisini otomatik olarak kapatıyor. Aynı şekilde, bilgisayarımızı açtığımız vakit kendiliğinden çalışır konuma geçiyor. Bu özellik, cihazın sahip olduğu her üç bağlantı şekliyle de (USB 2.0, FireWire ve eSATA) çalışıyor. Cihazı açmak veya kapamak için kullanıcı müdahalesinin gerekmemesi güzel düşünülmüş bir uygulama; zaten cihaz üzerinde de bu işe atanmış bir açma/kapama düğmesi bulunmuyor.
Bir sonraki sayfada performans testlerine başlıyoruz...


Performans Testleri
grad_bar.gif

Seagate FreeAgent XTreme 1 TB harici sabit diskimizi, HDTach uygulamasının 3.0.1.0 sürümüyle performans testlerine tabi tuttuk. Testleri, cihazın sahip olduğu USB 2.0, FireWire 400 ve eSATA bağlantı tiplerinin her biriyle tekrarladık. Performans testlerini yaparken kullandığımız bilgisayarın önemli bileşenleri şu şekildeydi:
2.5 GHz hızında çalışan Intel E5200 işlemci, MSI P35 Platinum Anakart (BIOS 1.10), 4x1 GB DDR2-800 Bellek, Samsung 400 GB SATA 3G sabit disk, MSI 8800 GTS 512 MB PCIe grafik kartı.


Bilgisayarımızda Microsoft Windows Vista Ultimate x64 SP1 işletim sistemi kuruluydu. MSI P35 Platinum anakartımızın eSATA ve USB 2.0 kapılarını yöneten ICH9R güney köprüsünün sürücüleri, Intel'in sürüm 7.5.1017 sürücüleriydi. Anakartımız üzerinde bulunan FireWire kapısı ise, VIA'nın VT6308P yongası tarafından denetleniyordu ve Microsoft tarafından yayınlanan sürüm 6.0.6001.18000 sürücüleri kullanmaktaydı.
  • HDTach Testleri
Seagate FreeAgent XTreme 1 TB harici diski ilk olarak, beraberinde gelen kablo ile USB kapısından bilgisayarımıza bağladık ve cihazın USB 2.0 protokolüyle sergilediği performansı ölçtük.
seagate-fa-xtreme-1tb_hdtach_usb.jpg
HDTach uygulamasının bize açıkça gösterdiği gibi, USB 2.0 protokolünün yarattığı darboğaz, cihazın veri okuma performansını 35 MB/saniye değeriyle sınırlıyor. Veri okuma işlemi esnasında gerçekleşen %11'lik işlemci kullanımı değeri de, görece yüksek bir değer.
Harici diskimizi daha sonra, anakartımızdaki FireWire kapısını kullanarak, cihazın beraberinde gelen FireWire kablosu ile bilgisayarımıza bağladık. HDTach uygulaması ile FireWire protokolü altında elde ettiğimiz sonuçlar, USB 2.0 ile elde ettiklerimizden pek de farklı değildi.
seagate-fa-xtreme-1tb_hdtach_firewire.jpg
FireWire veri transfer protokolü ile, Seagate FreeAgent XTreme harici sabit diskimizin 40 MB/saniye'lik bir okuma performansına ulaştığını görüyoruz; ki bu değer USB 2.0 ile elde ettiğimiz değere yakın ve açık konuşmak gerekirse pek de tatmin edici bir performans değil. FireWire protokolünün okuma işlemi esnasında USB 2.0'a nazaran daha az işlemci kaynağı kullandığı da (%3 civarında) test sonuçlarımızdan okunabiliyor.
Harici sabit diskimizi son olarak, anakartımızın eSATA kapısından, kendi temin ettiğimiz bir eSATA kablosu ile bilgisayarımıza bağladık ve HDTach okuma testimizi tekrarladık. Elde ettiğimiz test sonuçları, eSATA özelliğinin bu tür yüksek kapasiteli depolama cihazlarında ne kadar da gerekli olduğunun bir göstergesiydi adeta.​
seagate-fa-xtreme-1tb_hdtach_esata.jpg

Ortalama 102 MB/saniye'lik okuma performansı ve %4'lük işlemci kullanım değeri ile eSATA veri transfer protokolü, bu tür harici depolama ürünleri için biçilmiş kaftan olduğunu bir kez daha kanıtladı. HDTach uygulamasının sıralı okuma testlerinde, Seagate FreeAgent XTreme cihazının barındırdığı 3.5"'lik sabit diskin, 500 GB'lık kısma kadar asgari 100 MB/saniye'lik bir performans elde ettiğini de dikkatimizden kaçmadı. Sabit diskin rastgele erişim süresi ise 15 ms olarak ölçüldü.
  • Gerçek Yaşam Senaryosu Performans Testleri
HDTach uygulamasıyla elde ettiğimiz performans değerlerinin, harici sabit diskimizin gerçek hayattaki kullanımına ne kadar yansıdığını görebilmek adına, daha önceki harici depolama ürünleri incelemelerimizde kullandığımıza benzer bir gerçek yaşam senaryosu hazırladık. Bu senaryoya göre, ilk olarak toplamda 534 MB büyüklüğünde, içerisinde irili ufaklı 6789 dosya ve 156 klasör barındıran, Microsoft Windows XP işletim sisteminin kurulum CD'sindeki i386 klasörü bilgisayarımızın sabit diskinden FreeAgent XTreme'e, sonra da FreeAgent XTreme'den bilgisayarımızın sabit diskine kopyalandı. Böylelikle, FreeAgent XTreme harici sabit diskimizin okuma ve yazma performansını, küçük boyutlu yüzlerce dosya okunup yazılırken görme imkanımız oldu. Büyük boyutlu dosyalardaki okuma/yazma performansını görmek içinse, az önce bahsettiğimiz kopyalama işlemi, 3.57 GB büyüklüğündeki Windows Vista kurulum DVD'sinin imaj dosyası ile tekrarlandı. Seagate FreeAgent XTreme harici sabit diskimizin sahip olduğu her üç bağlantı türüyle de uygulanan bu kopyalama testleri, her bağlantı şekli için üçer defa tekrarlanmış ve ölçülen sürelerin ortalamaları alınmıştır. Her bağlantı tipi için uygulanan testler sonrasında, tüm sistem yeniden başlatılmıştır.
Bu gerçek yaşam senaryosu ile elde ettiğimiz sonuçları özetlediğimiz tabloları hem dakika:saniye cinsinden, hem de daha rahat okunabilmesi açısından MB/saniye cinsinden hazırladık:​
seagate-fa-xtreme-1tb_test-1.png

seagate-fa-xtreme-1tb_test-2.png
Gerçek yaşam senaryomuz ile gerçekleştirdiğimiz okuma ve yazma testleri, bizi şu sonuçlara ulaştırıyor. Öncelikle USB 2.0 ve FireWire 400 veri aktarım protokolleri arasında kayda değer bir performans farkı bulunmadığını söyleyebiliriz. Hatta daha performanslı olmasını beklediğimiz FireWire 400, küçük boyutlu çok sayıda dosyanın okunup yazıldığı kopyalama testimizde, USB 2.0 protokolünün bile gerisinde kalıyor.
eSATA bağlantı çözümü ise, diğer iki bağlantı şeklinin arasından kolaylıkla sıyrılıyor ve okuma/yazma performansı konusunda beklentilerimizi tam anlamıyla karşılıyor. Böyle yüksek kapasiteli harici depolama cihazlarında, mutlaka eSATA gibi yüksek veri transferi hızlarını mümkün kılan bağlantı türlerinin kullanılması gerektiğini düşünüyoruz.​
Yorumlar
grad_bar.gif

Seagate FreeAgent XTreme 1 TB harici sabit diskinin, sahip olduğu 1 TB'lık depolama kapasitesiyle birçok kullanıcının depolama ihtiyaçlarına çözüm getireceğini düşünüyoruz. Ürün, ışıklandırılmış kutusunun göze hoş gelen tasarımı ile çalışma masamızın üzerinde gerçekten çok şık duruyor ve yeterli bir depolama çözümü olduğu kadar, dekoratif bir aksesuar olma işlevini de başarıyla yerine getiriyor. Harici diskin çalışır durumdaki ısısı normal seviyede ve cihazın kasasına elinizle dokunduğunuzda ılık olduğunu hissediyorsunuz. Cihazın çalışır durumda çıkardığı gürültü ise özellikle sessiz ortamlarda kendini hissettiriyor; ancak diskin sahip olduğu güç tasarrufu seçenekleri sayesinde cihaz atıl durumdayken içerisindeki sabit diskin dönüşünün durdurulması, hem elektrik tüketimine hem de üretilen gürültü konusuna olumlu katkı yapıyor. Anakartları ve dizüstü bilgisayarları eSATA destekli olan kullanıcılar, temin edecekleri bir eSATA kablosu ile FreeAgent XTreme harici sabit diski, sistemlerinde kullandıkları dahili disklerin performansında kullanmanın keyfini de çıkarabilirler. Bu noktada FreeAgent XTreme harici sabit diskinin göze batan tek eksisinin, kutu içeriğine bir eSATA kablosunun dahil edilmemesi olduğunu söyleyebiliriz.
seagate-fa-xtreme-1tb-final.jpg
Seagate FreeAgent XTreme harici sabit diskimizin kutu içeriğinde ve sabit diskin içinde yer alan, Türkçe açıklamalara da sahip kurulum ve kullanım kılavuzlarını da, cihazın artı hanesine yazmak gerekiyor.
Seagate'in geliştirdiği ve cihazla birlikte ücretsiz olarak sunduğu Seagate Manager uygulaması, temel yedekleme ve şifreleme ihtiyaçlarını karşılıyor. Uygulamanın daha gelişmiş şifreleme seçenekleri olmasını beklerdik elbette; ancak ücretsiz sunulan bir uygulama için var olan seçeneklerin yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Kullanılan şifreleme algoritması hakkında hiçbir kaynakta bilgi verilmemiş olması ise, verilerin şifrelenmesinin kritik önem arz ettiği durumlarda, kullanıcıların canını bir miktar sıkabilir.
Ürünün sahip olduğu 5 yıllık garanti süresini de hesaba katarak, Seagate'in bu yüksek kapasiteli harici depolama çözümünü beğendiğimizi ve ona "DarkHardware Önerilen Ürün" payesini vermekte bir sakınca görmediğimizi söylemek isteriz.
Her zamanki gibi, ürün ve incelememiz üzerine yorumlarınızı mesaj panomuzda paylaşabilirsiniz.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.