siber güvenlik nereden başlıyabilirim

wh0ismrrobot

Uzman üye
1 Ocak 2019
1,332
3
İstanbul
Udemy veya Youtube Üzerinden Çeşitli Online Eğitimlere Bakabilirsiniz.
Etik Hackerlık Konusunda Atıl Samancıoğlu'nun Udemy Eğitimlerini Önerebilirim.
Ama Kendinizi Online Eğitimlerle Sınırlamayın Konu Hakkında Çeşitli Kitaplar, Yazılar Okuyun.
 

RTFM

Üye
22 Nis 2019
174
8
pc ve siber güvenlik hakkında bilgim 0 nerden başlamalıyım neleri öğrenmeliyim

Merhabalar,

Öncelikle pc bilgim sıfır demişsiniz, siber güvenlik bir yana dursun şimdilik öncelik olarak temel bir pc bilgisi edinmeniz gerekiyor. Donanım bilgisi, işletim sistemi bilgisi, dosya sistemleri bilgisi, bunlar üzerinde belirli bir seviyeye ulaştıktan sonra ise siber güvenliğe geçiş yapmadan bir programlama dili öğrenmenizi tavsiye ederim. Başlangıç olarak python idealdir, öğrenilmesi kolay yüksek seviyeli bir dildir. Bir dil öğrenmeye başladıktan sonra ise siber güvenliğe ilk adımlarınızı atabilirsiniz, yukarıda arkadaşlarımın dediği, udemy kursları olabilir, internet üzerinde binlerce kaynak bulunmaktadır, sürekli araştırma yaparak öğrenmeniz gereklidir. Bunun yanın da ingilizcenizi de geliştirmenizi tavsiye ederim. İyi forumlar.
 
Son düzenleme:

DeneyimsizDenek

Özel Üye
20 Şub 2011
11,756
91
34
Gökyüzü
Udemy eğitimleri demiş herkes fakat onlarda çok malzeme yok doğrusu. En azından direkt olarak siber güvenlik alanında verimli bir eğitim yok. Daha ziyade maddi kazanç için kelime oyunları var eğitimlerin çoğunda. Spesifik alanlarda eğitim almak daha iyi olur. Örneğin CCNA eğitimi. Ama sistem bilmeden açık aramaya çalışmayın. Bilmediğiniz sistemin nesinde zafiyet bulabilirsiniz ki? Hazır araçlarla iki üç işlem yapabilirsiniz en fazla. O da sizi bir yere kadar götürür.


Benim nazarımda penetrasyon testlerinde en fayda sağlayan iki alan network ve linux. Bir defa network her şeyin temelinde. Sen yaptığın her saldırıda hangi paketler gidiyor karşılığında ne geliyor iyi analiz etmelisin. Malware analizinden tut web güvenliğine kadar çok alanda network iş yapar. Diğer yandan linux ile ilgili bilgi sahibi olmak her zaman iyidir. İşletim sistemi ile hacker olunmaz ancak genelde linux kullanmak avantaj. Terminalde her türlü at koşturman lazım zaten. Bash script yazabilirsen iyi olur mesela. En azından dizin yapısına, çalışma mantığına hakim olsan iyi olur.
Bu ikisini bildikten sonra üstüne koya koya ilerleniyor bir şekilde. Ha başka bir eksiği söyleyeyim windows sistem bilmek de avantaj. Powershelle hakim olmak...
Daha sonrasında artık hangi alanda ilerleyeceksen ona göre değişir iş.
Ama ısrarla ricam, hazır araçları kullanıp kalma. O araçlar arkada neler yapıyor onu iyi anla. Tam da bu yüzden network ve linux konusuna kafa yor dedim. Onları anlarsan, arkada neler olduğunu da anlarsın, hareketlerini ona göre yaparsın. Önce mantığını öğrenin daima.
Diğer yandan bakacak olursak siber güvenlik etkinliklerine gidip gelmeye çalış. Başlangıçta seni ileri taşıyacaktır. Zafiyetli makineler var vulnhub, hackthebox gibi platformlarda. Onları çöz. CTF'ler çöz. Hiç anlamasan da ısrarla yüklen, çözümlerini oku. İnternette çok fazla kaynak var ne aradığını biliyorsan. Ben bir kaynak listesi hazırladım ona göz atabilirsin ancak daha fazlasına da mutlaka ulaş.
http://caglar-celik.com/kaynaklar/
Aklıma gelenler bunlar. Gerçekten kafa yoracaksanız, başarılar dilerim. Herhangi bir soru olursa elbette yardım merkezi faydalı olacaktır ancak özel mesajdan bana da ulaşabilirsiniz.
 

KontrolTHT

Kontrol Hesabı
28 Ocak 2016
239
14
Linux ve Network pdf veya videolu eğitimler var. Ücretsiz olarak çok kolay bulabilirsin. Temeli yaptıkdan sonra amacına yönelik olarak kendin yolunu bulursun.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.