Sosyal Mühendislikte Empati Önemi ve Basamakları

DARHALL

Üye
22 Ağu 2008
165
0
29
Ankara
SM ‘de Empati Önemi ve Basamakları


S.a Kardeşlerim bu konumda sizlere elimden geldiğince Empatiden bahsedeceğim.Sosyal Mühendislikte çoğu arkadaşımızın kullandığı ve sizinde hiç olmazsa temel bilgi edinmeniz için Dökümana yazma gereğinde bulundum…

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Empati en basit anlamıyla bir insanın kendisini karşısındakinin yerine koyarak onun duygu ve düşüncelerini doğru olarak anlamasıdır.


İlk olarak empati kuracak kişinin karşısındaki insanın fenemolojik ortamına girmesi gerekiyor

Fenemolojik ;Bir insanın dünyaya bakış açısına denir

Bunu yalın şekilde anlatmak istersek dünyaya bir başkasının gözünden baktığımızda kendimizi onu yerine koyduğumuzda fenemolojik alana girmiş oluyoruz.

Empati kurduğumuzda karşı tarafa hak vermemiz gerekmiyor .Önemli olan kendimizi onun yerine koyup onun düşünce * algılama ve duygu dünyasını öğrenmektir.

Empatinin gerçekleşmesi için 3 temel aşama vardır;

Bunlara konunun uzmanları empatik tepkilerde demişlerdir.

Nedir Bunlar?

Onlar basamağı*Ben basamağı*Sen Basamağı

Örnek vererek açıklamak gerekirse;

Onlar basamağı

Eğer ki arkadaşımızın sorunu üzerine düşünmek yerine toplumsal yargılardan yola çıkarak tepki veriyorsak Onlar basamağına dair bir empati kurmuş oluruz.Bu tepki genel geçer kurallardan durumlardan söz eder.2 tarafında duygularına yer yoktur.

Ben Basamağı

Aynı arkadaşımızın derdini dinledikten sonra onunla aynı tepkiyi veriyorsak(Sorma ya aynı sorun bende de war gibisinden vs) bu durumda ben basamağına dair tepki vermiş oluyoruz.Bu basamakta arkadaşımızın sorununu bir yere bırakıp kendimizi anlatırız.

Sen Basamağı

Bu basamakta ise kendimizi arkadaşımızın yerine koyarız.Ben asla öyle bir şey yazmazdım demiş olsak bile bir an bile olsun kendimizi onun yerine koyarız.Buna da sen basamağına dair tepki verme diyoruz.

Onun geçmişte yaşadığı sorunları olayları deneyimleri göz önünde bulundurarak ona katıldığımızı onu anladığımızı söyleyebiliriz.Ve ona yardım etmiş oluruz buda karşımızdakine karşı güven verir ayrıca dostluğumuzun daha keyifli sulara yol almasını sağlayacaktır.

Bu sen basamağına birkaç daha örnek vermek gerekirse ;

Örneğin ;

-Karı koca arasındaki sorunlar * Arkadaşlarımız arasındaki gerginlikler vs .vs

Bunların çözümü genelde sen basamağın da geçmiyor mu ?? (Tabiî ki geçiyor)


Bu empati de dikkat edilmesi gerekenler ise;



-Bu kişinin rolünde bir süre kaldıktan sonra tekrar kendi rölümüze dönmeliyiz.Karşı tarafa hak vermemeli ve özdeşim kurmaktan kaçınmamız gerekiyor.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.