Veri Tabanı Çeşitleri

ωσитαѕ

Kıdemli Üye
1 Eki 2017
3,874
483
6
Veri Tabanı



Veri tabanı, yazılım sistemleriyle birlikte düşünülmesi gereken bir unsur olmakla birlikte verilerin depo edildiği alanlardır. Veri tabanı olmadan bir yazılım sistemi düşünülemez. Web tasarım, mobil uygulamalar, masaüstü yazılımlar, görüntü işleme ya da çeşitli algoritmalar kapsamında ele alınan veri tabanları kendi içerisinde de çeşitlilik göstermektedir.

Yazılım sistemleri kapsamında sadece veri tabanı ile uğraşan kesimler de bulunmaktadır. Veri tabanı yöneticiliği yaparak veri tabanı programcılığı kapsamında aktif faaliyetlerini sürdüren mühendisler, programcılar yine bu alanda başarılı işler de gerçekleştirmektedir. Yazılım sistemleri ele alınarak kendi aralarında çeşitlilik göstermektedir. Front end yani önyüz, back end yani arka plan ve veri tabanı gibi kısımlar yazılım sistemleri kapsamında değerlendirilmektedir.


Y0DwUP.gif


Veri Tabanı Çeşitleri



Veri tabanı kendi içerisinde çeşitlere ayrılmaktadır. Veri tabanı çeşitleri olarak şunları ele alabiliriz:

• SQL Server,
• Mongo DB,
• Mysql,
• PL/SQL,
• Oracle


Bu ve daha birçok veri tabanı çeşitlerinden de söz edilebilir. Nitekim her bir veri tabanı kendi arasında farklılıklar ve benzerlikler de göstermektedir. Ancak temel alındığında web yazılım için tercih edilen veri tabanı programı mysql iken mobil uygulamalar için de yine mysql, mongodb, sql server tercih edilebilir. C# gibi programlama dilinde ya da ASP.NET, ASP.NET Core gibi yazılım sistemlerinde ise daha çok SQL Server kullanılmaktadır.

Veri tabanları kendi arasında çeşitlilik göstermekte olup birçok veri tabanının kullanımı kişilere göre daha da kolaydır. Örneğin ilişkisel veri tabanı alanında değerlendirilebilen SQL Server kapsamında tablolar arasında bağlantı, ilişki kurulabilir. Ancak Mongodb gibi veri tabanları üzerinde tablolar soyut olarak gösterilir.


Y0DwUP.gif


İlişkisel Veri Tabanı Nedir



Veri tabanı kapsamında en çok ele alınan konulardan biri de ilişkisel veri tabanı nedir sorusudur. İlişkisel veri tabanı, tabloların birbiriyle ilişkili veri noktalarının depolanması ve bunlar üzerine erişim sağlanmasını kolaylaştıran bir veri tabanı biçimidir. Verinin daha iyi temsil edilerek diğer tablolar üzerinde de çağrılması, işlenmesi ve kullanılması için ilişkisel veri tabanları daha aktif ve genel kapsamlı biçimde kullanılmaktadır.

Büyük projelerde daha çok ele alınan ilişkisel veri tabanları ile birlikte verilere ulaşmak da daha kolaydır. SQL Server başta olmak üzere Mysql ve PL SQL gibi veri tabanları ilişkisel veri tabanı olarak değerlendirilebilir. Bunlarla birlikte NOSQL veri tabanı da yine ilişkisel veri tabanı kapsamındadır.

Hangi veri tabanını kullanacağınızı belirleyerek projenize en uygun veri tabanını tercih etmenizde yarar vardır. Nitekim her bir proje için farklı farklı veri tabanları kullanılmaktadır. Sizler de ilgi alanınızdaki proje için en uygun olan veri tabanını tercih ederek en iyi biçimde bağlantı yapabilirsiniz.



Y0DwUP.gif


Veri Tabanı Uzmanı



Veri tabanlarının dizaynı, tasarımı ve neticesinde yazılım sistemi yazan kişilere aktarımını yapan kişiler veri tabanı uzmanı olarak nitelendirilebilir. Veri tabanı uzmanı genel olarak şu görevlere tabidir:

• Verileri mantıksal biçimde modellemek,
• Fiziksel veri tabanı dizaynını oluşturmak,
• Veri tabanı mimarisini oluşturmak,
• Trancast-SQL programı üzerinden sorgular üretebilmek,
• Veri tabanı güvenliğini sağlamak,
• Veri tabanı kurulum ve yönetimini gerçekleştirmek,
• Bilgi sistemlerine ait veri tabanı işlemlerini gerçekleştirmek,
• Yedekleme ve performans iyileştirmesi yapmak,
• Veri tabanının yüksek devamlılıkta çalışmasını sağlamak,
• Veri tabanı düzeni, bakımı ve yönetimini yapmak.


Bu ve daha birçok görev veri tabanı uzmanları tarafından ele alınarak süreci götürülmelidir. Bununla da birlikte yine bu kapsamda diğer yazılım sistemleri için aktif görev yapan mühendis ve programcılar ile de iletişim halinde olunması gerekmektedir. Veri tabanı uzmanları bir şirketin data modellemesinden veri tabanı yönetimine kadar verilerin saklandığı alanların kontrolünü sağlayarak güvenlik de oluşturmaktadır. Sizler de veri tabanı uzmanı olmak için üniversitelerin bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği ya da bilgisayar programcılığı gibi bölümlerinden mezun olmalı ve neticesinde piyasada aktif olarak hizmetlerinizi gerçekleştirmelisiniz.

Y0DwUP.gif


Veri Tabanı Programcılığı



Veri tabanı programcılığı günümüzde yazılım sistemleri kapsamında en çok ihtiyaç duyulan programcılıklar arasında yer alır. Son derece kapsamlı ve diğer programcılık alanlarıyla da ilişkili olan veri tabanı programcılığı en önemli programcılıklar arasında yer alır.

Veri tabanı programcılığı kapsamında birçok veri tabanı programı ele alınabilir. Özellikle de kişilerin şirketlerde, kurumlarda ihtiyaç duyduğu veri tabanı programlarında etkin performans göstermesi gerekmektedir. SQL Server başta olmak üzere Mysql, MongoDB, Oracle, PL/SQL, NOSQL ve daha birçok veri tabanı veri tabanı programcılığı kapsamında değerlendirilebilir. Sizler de şirket ya da kurumun kullandığı yazılım sistemlerine uygun olarak tercih edeceğiniz veri tabanı programları bu kapsamda olabildiğince verimli ve profesyonel biçimde de kullanılmalıdır. Aksi takdirde yazılım sistemlerinde karmaşıklık ve verimsizlik olabilir.


Y0DwUP.gif


Veri Tabanı Programları



Veri tabanı programları kapsamında kişiler çeşitli programlardan yararlanabilir. Nitekim üniversite öğrencilerinden şirketlerde çalışan mühendislere kadar herkes internet başta olmak üzere çeşitli eğitim içerikli kaynaklardan da bu bilgileri rahatlıkla bulabilir. Ver tabanı programları olarak yazımızın içerisinde de belirttiğimiz gibi şu programlar daha da ön plandadır:

• SQL Server,
• Mongo DB,
• Mysql,
• PL/SQL,
• Oracle,
• NOSQL


Bu veri tabanı programları günümüz yazılım mimarilerinde çok daha fazla kullanılmakla birlikte yine kişilerin şirketler ya da kurumlar tarafından da ele alacağı veri tabanı alanlarıdır. Özellikle de kişilerin kendi projelerinde de rahatlıkla kullanabileceği bu gibi programlar sayesinde yazılım sistemlerindeki tüm veriler daha güvenli ve sağlam biçimde depolanır.

Veri tabanı, günümüz yazılım sistemlerinin vazgeçilmezi olarak nitelendirilerek verilerin güvenli biçimde sağlanmasını da kontrol eden en kapsamlı sistemlerdir. Sizler de bu sistemleri istediğiniz projeler kapsamında kullanabilir ve verimlilik de kazandırabilirsiniz.


Y0DwUP.gif

 
Son düzenleme:
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.