Veritabanı nedir? [Anlatım]

Suppressor

Request Uzmanı
16 Kas 2022
1,207
25
718
always, everywhere

NOT: Normalde konuyu çok detaylı anlatacaktım ama kafa karıştırmaması açısından her türe 1 tane örnek vereceğim.

nd1ws34.jpeg





Hepinize merhaba ben Suppressor bu gün sizlere Veritabanı nedir SQL nedir türleri nelerdir bu konu hakkında bilgi vereceğim.

giphy.gif

SQL NEDİR?

SQL, verileri yönetmek ve tasarlamak için kullanılan bir dildir. SQL, kendisi bir programlama dili olmamasına rağmen birçok kişi tarafından programlama dili olarak bilinir. SQL herhangi bir veri tabanı ortamında kullanılan bir alt dildir.

VERİTABANI NEDİR ?

Veritabanları yapılandırılmış bilgi veya verilerin depolandığı alanlardır. Bilgi artışıyla birlikte bilgisayarda bilgi depolama ve bilgiye erişim konularında yeni yöntemlere ihtiyaç duyulmuştur.

database-660x330.jpg


VERİTABANI türleri nelerdir
  • Dosya tabanlı: Dosya tabanlı veri tabanı 1968 yılında ortaya çıkmıştır. Bu veri tabanlarında veriler düz bir dosya içinde muhafaza edilmektedir. Dosyaların pek çok avantajı olsa da farklı erişim metotlarını desteklemekte zorlanması uzmanları yeni veritabanı türlerii arayışına yönlendirmiştir. Ayrıca BASIC ve COBOL gibi üçüncü parti programlama dillerinde ayrıntılı programlama bilgisine ihtiyaç duyulması da dezavantajları arasındadır.
  • İlişkisel veri tabanları: İlişkisel veri tabanları 1980’lerde en çok kullanılan veri tabanlarıdır Kolonlar ve sıralar hâlinde tablolar içinde düzenlenen veriler içerirmektedir Düzenlenmiş olan verilere çok daha verimli,gülü,kolay ve esnek bir şekilde erişim şansı vermesi ilişkisel veri tabanlarını döneminde oldukça yaygın yapmıştır.
  • Nesne odaklı veri tabanları: Nesne odaklı veri tabanlarında veriler nesne formunda sunulur. Bu hâliyle nesne odaklı programlamaya benzemektedir.
  • Dağıtılmış veri tabanı: İki ya da daha fazla dosyanın farklı sitelere dağıtılmış olduğu veri tabanlarına verilen isimdir. Bu veri tabanı çoklu bilgisayarlarda muhafaza edilebilir, cihazlar aynı mekânda ya da farklı ağlara sahip ortamlarda bulunabilir bu iyi özellikleri arasındadır.
  • Veri ambarları: Veriler için bir merkez depo olduğunu söyleyebiliriz. Hızlı,kolay sorgulama ve analiz için en uygun ve kullanışlı veri tabanlarıdır.
  • NoSQL veri tabanları: NoSQL veri tabanlarına ilişkisel olmayan veri tabanları da denir. Düzenlenmemiş ya da yarı düzenlenmiş verilerin muhafaza edilmesi ya da üzerinde oynanması için ideal veri tabanlarıdır. İlişkisel veri tabanları bütün verilerin düzenlenmiş olmasını gerektirir. Bu nedenle de ilişkisel olmayan veri tabanlarına web uygulamaları daha karmaşıklaştıkça daha fazla ihtiyaç duyulur hâle gelinmiştir.
  • Açık kaynaklı veri tabanları: Özetle kaynak kodları herkese paylaşılan veritabanı türleridir.
  • Bulut veri tabanları: Bulut veri tabanlarında toplanmış olan data düzenlenmiş ya da düzenlenmemiş durumda bulunabilirler Yöneticisi verilerin özel, topluma açık ya da hibrit olmasını tercih edebilir. Kullanıcıya esneklik sağlayan bulut veri tabanlarının iki ayrı modeli bulunmaktadır. Birincisi geleneksel bulut veri tabanıyken ikincisi bir hizmet olarak veri tabanıdır (DBaaS). DBaaS’lar hizmet sağlayıcı olarak yönetim ve bakım işlemlerine izin verir.


1024px-MySQL.ff87215b43fd7292af172e2a5d9b844217262571.png



MySQL



MySQL, istemci - sunucu modelli, tarafından geliştirilen açık kaynaklı ilişkisel veri tabanı yönetim sistemidir (RDBMS). İlişkisel bir modele dayalı veri tabanı yaratmak ve yönetmek için kullanılan yazılımlara RDBMS denilmektedir. DB-Engines'in yaptığı araştırmaya göre MySQL, Oracle Database'in ardından en popüler ikinci veri tabanı olarak yer almaktadır. Ayrıca Stack Overflow tarafından yapılan ankete göre de MySQL, veri analistleri, yazılım geliştiricileri ve veri tabanı uzmanları tarafından en çok kullanılan veri tabanı yönetim sistemlerinden biri olarak yer almaktadır.
MySQL, depolamaya ihtiyaç duyduğumuz tüm verileri hızlı, güçlü, güvenli bir şekilde kaydeder ve raporlama yapma imkanı sağlar. Web uygulamalarında, online yayıncılık alanında ve Wordpress tabanlı sitelerde kullanılır.


BerkeleyDB, Interbase, Microsoft Access, Oracle, PgAdmin, Sybase ve Microsoft SQL Server gibi veri tabanı yazılımlarına göre kullanımı kolaydır. Ruby, Go, C, C++, .NET PHP, Python, Java, Node.js, dilleri ile kullanılabilir Ancak yapılan araştırmalara göre en çok PHP programla dilinin bu sistemde kullanıldığı ortaya çıkmıştır. C ve C++ dilinde yazılmıştır ve Microsoft Windows, Oracle Solaris, AIX, Symbian, Linux, MAC OS, Unix vb. farklı işletim sistemlerinde çalışır.
Kullanım kolaylığı, açık kaynak yapısı gibi özelliklerinden dolayı dünyanın en çok kullanılan veri tabanı yönetim sistemlerinden birisi haline gelmiştir. Günümüzde Facebook, Twitter, Wikipedia, YouTube, Netflix, Uber ve Airbnb gibi dünya markası sitelerde de MySQL kullanılmaktadır


difference_between_sql_and_mysql.jpg



MySQL Nerelerde Kullanılır? MySQL Kullanmanın Faydaları Nelerdir?


MySQL in hızlı güvenilir ve kolay olması onu en çok kullanılan veri tabanlarından biri haline getirmiştir. Peki MySQL nerelerde kullanılır? Güçlü,hızlı bir veri tabanı yönetim sistemi olan MySQL veri tabanı gerektiren hemen hemen her ortamda kolay bir şekilde kullanıcın anlayacağı şekilde kullanılabilir. MySQL için en yaygın kullanım alanı web veri tabanlarıdır. Depolanmasını dilediğiniz tüm verileri bünyesinde depolar.


MySQL kullanım alanlarını kısaca listerlersek;


  • Bulut uygulamaları​
  • E-ticaret​
  • Sosyal platformlar​
  • İçerik yönetimi​
  • Şirket içi uygulamalar​




MySQL kullanmanın faydaları şunlardır:

  • Açık kaynaklı olması​
  • Veri güvenliği sağlaması​
  • İsteğe bağlı esneklik ve ölçeklenebilirlik özelliğine sahip olması​
  • Yüksek performans sağlaması​
  • İşlem yardımı sağlaması​



MySQL İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

MySQL kullanabilmek için hangi programlar gereklidir?


MySQL Server’ı bilgisayarınıza kurduktan sonra aşağıdaki programları indirerek MySQL kullanmaya başlayabilirsiniz. Sanal sunucu programlarının istediğiniz sürümünü ücretsiz bir şekilde indirebilirsiniz.

  • XAMPP​
  • AMPPS (MAC – Windows)​
  • MySQL Workbench​
  • MAMMP (MAC)​
  • Wamp Server​



MySQL için kullanılan GUI araçları nelerdir?


GUI, kullanıcıların kolayca erişebilecekleri, kullanıma hazır görsel arayüzlerdir. GUI araçları veri tabanına erişebilmek için zamandan tasarruf sağlar. MySQL veri tabanına erişmek için birçok GUI aracı mevcuttur. İşte en çok kullanılan MySQL GUI araçları listesi:

  • phpMyAdmin​
  • Navicat​
  • Sequel Pro​
  • DBTools Manager​
  • MySQL-Front​
  • MyDB Studio​
  • SQL Maestro​
  • Neor Profile SQL​
  • Database Master​



MySQL ücretli mi?


MySQL açık kaynak kodludur Herkes MySQL yazılımını internetten indirebilir ve ücret ödemeden kullanabilir. Ayrıca kaynak kodu ihtiyaca göre değiştirilebilir. İki farklı sürümde sunulur: İndirebileceğiniz, kaynak koduna erişebileceğiniz ve ücretsiz olarak kullanabileceğiniz açık kaynaklı MySQL Community Server ve yıllık abonelik gerektiren lisanslı MySQL Enterprise sürümü.




MySQL kim tarafından geliştirildi?


1995 yılında İsveçli MySQL AB şirketi tarafından geliştirilmiştir. İsmini ise “SQL” ile Michael Widenius’un kızının isminin (MY) birleşiminden alır. 2008 yılında Sun Microsystems adlı Amerikan teknoloji şirketi MySQL AB’yi satın aldı. Ardından 2010 yılında Oracle firması Sun Microsystems’i satın aldı. Şu an MySQL’in mülkiyet hakları Oracle’a ait.


mr-robot.gif


İlişkisel veri tabanları:

İlişkisel veritabanı, birbiriyle ilişkili veri noktalarını depolayan ve bunlara erişim sağlayan bir veritabanıdır İlişkisel veritabanları tablolardaki verileri temsil etmenin sezgisel ve basit bir yolu olan ilişkisel modeli temel alır. İlişkisel veritabanında, tablodaki her satır, anahtar adı verilen benzersiz kimliğe sahip bir kayıttır. Tablonun sütunlarında verilerin öznitelikleri bulunur ve her kayıt genellikle her öznitelik için bir değer taşır. Bu da veri noktaları arasında ilişki kurmayı kolaylaştırır.




Nesne yönelimli veritabanı (oodb) nedir?


Adından da anlaşılacağı gibi, nesne yönelimli veritabanlarının ana özelliği, normal veritabanı nesnelerinden farklı olan nesnelerin tanımlanmasına izin vermektir. Nesneler, nesne yönelimli bir veritabanında, bir ürün geliştirme yeteneğine başvurur, sonra onu tanımlar ve adlandırır. Nesne daha sonra karmaşıklıklarına girmek zorunda kalmadan bir birim olarak başvurulabilir veya daha sonra çağrılabilir. Bu, nesne yönelimli programlamada kullanılan nesnelere çok benzer.

hacker-activity-isometric-composition_1284-21475.jpg



Dağıtık veritabanı yönetim sistemi




Dağıtılmış Veritabanı
Dağıtılmış veritabanı
, tek bir sistemle sınırlı olmayan, birkaç siteye, yani birden çok sunucuya veya birden çok konumdaki bir sunucu ağı aracılığıyla yayılan bir veritabanı anlamına gelir. İki veya daha fazla dosyadan oluşan bir veritabanıdır. Ayrıca, fiziksel bileşenleri paylaşmayan birkaç sitede dağıtılmış bir veritabanı sistemi bulunur. Bu, dünya çapındaki farklı kullanıcıların aynı ağda veya tamamen farklı ağlarda belirli bir veritabanına erişmesi gerekiyorsa gerekli olabilir. Veritabanının parçalarını birden fazla fiziksel konumda depolarız ve ayrıca işlemeyi birkaç veritabanı sunucusuna böleriz. Veritabanını, kullanıcılar için tek bir veritabanına benzeyecek şekilde yönetmeliyiz.



Açık kaynaklı veritabanları:

Özet ile:
Açık kaynaklı veri tabanları, üzerinde çeşitli işlemlerin yapılmasına olanak sağlayan, ücretsiz olarak sunulan veri koleksiyonlarıdır. Bu veriler çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından toplanır ve yayımlanır. Açık kaynaklı veriler, makine öğrenimi ve yapay zeka gelişimini büyük ölçüde etkileme potansiyeline sahiptir.


nosql-design-principles-diagram.png


Veri ambarı, iş zekası (BI) faaliyetlerine, özellikle de analitiğe olanak tanımak ve bunları desteklemek üzere tasarlanmış bir veri yönetim sistemidir. Veri ambarları yalnızca sorgulama ve analiz amacıyla kurulur ve çoğu zaman geçmişe ait büyük miktarlarda veri içerir. Bir veri ambarındaki veri genellikle uygulama yazılımlarının günlük dosyaları ve işlem uygulama yazılımları gibi çok çeşitli kaynaklardan elde edilir.


Bir veri ambarı, çok sayıda kaynaktan gelen büyük miktardaki verileri merkezi hâle getirir ve birleştirir. Analitik yetenekleri kurumların karar vermeyi geliştirmek için verilerinden değerli iş içgörüleri elde etmelerine olanak tanır. Zaman içinde, veri bilimcileri ve iş analistleri için paha biçilmez bir tarihi kayıt oluşturur. Veri ambarı, bu özellikleri sayesinde bir kuruluşun "tek doğruluk kaynağı" olarak görülebilir.



NOSQL

Özet:
Bilgisayar bilimleri'nde NoSQL, klasik ilişkisel veritabanı yönetim sistemlerinden bir şekilde farklı olan veritabanı yönetim sistemleri için kullanılan bir kavramdır.Bu veri depolarının sabit tabela düzenlerine ihtiyaçları olmayabilir, alışılagelmiş join işlemleri kullanılmaz, tipik olarak yatay ölçeklemeye gidilir.


osf05eb95d3a7064db09e9ce4dc8ae47cc9.png

Açık kaynaklı veri tabanları, indirilmeye, değiştirilmeye, yeniden kullanıma açık ve ücretsiz olarak sunulan veri koleksiyonlarıdır.​

Açık kaynaklı veri tabanları, üzerinde çeşitli işlemlerin yapılmasına olanak sağlayan, ücretsiz olarak sunulan veri koleksiyonlarıdır. Bu veriler çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından toplanır ve yayımlanır. Açık kaynaklı veriler, makine öğrenimi ve yapay zeka gelişimini büyük ölçüde etkileme potansiyeline sahiptir. Makine öğrenimi modellerinin eğitilmesi için toplanması zor ve zaman alıcı olan önemli miktarda veriye gereksinim vardır. Açık kaynaklı veri tabanları, bu veri ihtiyacını gidererek zorlukları en aza indirmeye ve süreci hızlandırmaya yardımcı olur.​

cc01-business-analytics.jpg

BULUT VERİTABANI

ÖZET: Bulut veritabanı, genellikle bir bulut platformda çalışan bir veritabanıdır ve veritabanına erişim hizmet olarak sağlanır. Veritabanı hizmetleri ölçeklenebilirlik ve veritabanının yüksek kullanılabilirliği ile ilgilenir. Veritabanı hizmetleri, temeldeki yazılım yığınını kullanıcıya şeffaf hale getirir.

OKuduğun için teşekkürler. Konuyu yazıp yanlışlıkla sildiğim için biraz baştan savma gibi durdu daha detaylı anlatacaktım ama kafa karışıklığı olmaması için biraz daha özetleştirdim. ve her konudan 1 tane örnek verdim.
 
Son düzenleme:

rootibo

Kıdemli Üye
13 Mar 2023
2,168
12
1,460

NOT: Normalde konuyu çok detaylı anlatacaktım ama kafa karıştırmaması açısından her türe 1 tane örnek vereceğim.

nd1ws34.jpeg





Hepinize merhaba ben Suppressor bu gün sizlere Veritabanı nedir SQL nedir türleri nelerdir bu konu hakkında bilgi vereceğim.

giphy.gif

SQL NEDİR?

SQL, verileri yönetmek ve tasarlamak için kullanılan bir dildir. SQL, kendisi bir programlama dili olmamasına rağmen birçok kişi tarafından programlama dili olarak bilinir. SQL herhangi bir veri tabanı ortamında kullanılan bir alt dildir.

VERİTABANI NEDİR ?

Veritabanları yapılandırılmış bilgi veya verilerin depolandığı alanlardır. Bilgi artışıyla birlikte bilgisayarda bilgi depolama ve bilgiye erişim konularında yeni yöntemlere ihtiyaç duyulmuştur.

database-660x330.jpg


VERİTABANI türleri nelerdir
  • Dosya tabanlı: Dosya tabanlı veri tabanı 1968 yılında ortaya çıkmıştır. Bu veri tabanlarında veriler düz bir dosya içinde muhafaza edilmektedir. Dosyaların pek çok avantajı olsa da farklı erişim metotlarını desteklemekte zorlanması uzmanları yeni veritabanı türlerii arayışına yönlendirmiştir. Ayrıca BASIC ve COBOL gibi üçüncü parti programlama dillerinde ayrıntılı programlama bilgisine ihtiyaç duyulması da dezavantajları arasındadır.
  • İlişkisel veri tabanları: İlişkisel veri tabanları 1980’lerde en çok kullanılan veri tabanlarıdır Kolonlar ve sıralar hâlinde tablolar içinde düzenlenen veriler içerirmektedir Düzenlenmiş olan verilere çok daha verimli,gülü,kolay ve esnek bir şekilde erişim şansı vermesi ilişkisel veri tabanlarını döneminde oldukça yaygın yapmıştır.
  • Nesne odaklı veri tabanları: Nesne odaklı veri tabanlarında veriler nesne formunda sunulur. Bu hâliyle nesne odaklı programlamaya benzemektedir.
  • Dağıtılmış veri tabanı: İki ya da daha fazla dosyanın farklı sitelere dağıtılmış olduğu veri tabanlarına verilen isimdir. Bu veri tabanı çoklu bilgisayarlarda muhafaza edilebilir, cihazlar aynı mekânda ya da farklı ağlara sahip ortamlarda bulunabilir bu iyi özellikleri arasındadır.
  • Veri ambarları: Veriler için bir merkez depo olduğunu söyleyebiliriz. Hızlı,kolay sorgulama ve analiz için en uygun ve kullanışlı veri tabanlarıdır.
  • NoSQL veri tabanları: NoSQL veri tabanlarına ilişkisel olmayan veri tabanları da denir. Düzenlenmemiş ya da yarı düzenlenmiş verilerin muhafaza edilmesi ya da üzerinde oynanması için ideal veri tabanlarıdır. İlişkisel veri tabanları bütün verilerin düzenlenmiş olmasını gerektirir. Bu nedenle de ilişkisel olmayan veri tabanlarına web uygulamaları daha karmaşıklaştıkça daha fazla ihtiyaç duyulur hâle gelinmiştir.
  • Açık kaynaklı veri tabanları: Özetle kaynak kodları herkese paylaşılan veritabanı türleridir.
  • Bulut veri tabanları: Bulut veri tabanlarında toplanmış olan data düzenlenmiş ya da düzenlenmemiş durumda bulunabilirler Yöneticisi verilerin özel, topluma açık ya da hibrit olmasını tercih edebilir. Kullanıcıya esneklik sağlayan bulut veri tabanlarının iki ayrı modeli bulunmaktadır. Birincisi geleneksel bulut veri tabanıyken ikincisi bir hizmet olarak veri tabanıdır (DBaaS). DBaaS’lar hizmet sağlayıcı olarak yönetim ve bakım işlemlerine izin verir.


1024px-MySQL.ff87215b43fd7292af172e2a5d9b844217262571.png



MySQL



MySQL, istemci - sunucu modelli, tarafından geliştirilen açık kaynaklı ilişkisel veri tabanı yönetim sistemidir (RDBMS). İlişkisel bir modele dayalı veri tabanı yaratmak ve yönetmek için kullanılan yazılımlara RDBMS denilmektedir. DB-Engines'in yaptığı araştırmaya göre MySQL, Oracle Database'in ardından en popüler ikinci veri tabanı olarak yer almaktadır. Ayrıca Stack Overflow tarafından yapılan ankete göre de MySQL, veri analistleri, yazılım geliştiricileri ve veri tabanı uzmanları tarafından en çok kullanılan veri tabanı yönetim sistemlerinden biri olarak yer almaktadır.
MySQL, depolamaya ihtiyaç duyduğumuz tüm verileri hızlı, güçlü, güvenli bir şekilde kaydeder ve raporlama yapma imkanı sağlar. Web uygulamalarında, online yayıncılık alanında ve Wordpress tabanlı sitelerde kullanılır.


BerkeleyDB, Interbase, Microsoft Access, Oracle, PgAdmin, Sybase ve Microsoft SQL Server gibi veri tabanı yazılımlarına göre kullanımı kolaydır. Ruby, Go, C, C++, .NET PHP, Python, Java, Node.js, dilleri ile kullanılabilir Ancak yapılan araştırmalara göre en çok PHP programla dilinin bu sistemde kullanıldığı ortaya çıkmıştır. C ve C++ dilinde yazılmıştır ve Microsoft Windows, Oracle Solaris, AIX, Symbian, Linux, MAC OS, Unix vb. farklı işletim sistemlerinde çalışır.
Kullanım kolaylığı, açık kaynak yapısı gibi özelliklerinden dolayı dünyanın en çok kullanılan veri tabanı yönetim sistemlerinden birisi haline gelmiştir. Günümüzde Facebook, Twitter, Wikipedia, YouTube, Netflix, Uber ve Airbnb gibi dünya markası sitelerde de MySQL kullanılmaktadır


difference_between_sql_and_mysql.jpg



MySQL Nerelerde Kullanılır? MySQL Kullanmanın Faydaları Nelerdir?


MySQL in hızlı güvenilir ve kolay olması onu en çok kullanılan veri tabanlarından biri haline getirmiştir. Peki MySQL nerelerde kullanılır? Güçlü,hızlı bir veri tabanı yönetim sistemi olan MySQL veri tabanı gerektiren hemen hemen her ortamda kolay bir şekilde kullanıcın anlayacağı şekilde kullanılabilir. MySQL için en yaygın kullanım alanı web veri tabanlarıdır. Depolanmasını dilediğiniz tüm verileri bünyesinde depolar.


MySQL kullanım alanlarını kısaca listerlersek;


  • Bulut uygulamaları​
  • E-ticaret​
  • Sosyal platformlar​
  • İçerik yönetimi​
  • Şirket içi uygulamalar​




MySQL kullanmanın faydaları şunlardır:

  • Açık kaynaklı olması​
  • Veri güvenliği sağlaması​
  • İsteğe bağlı esneklik ve ölçeklenebilirlik özelliğine sahip olması​
  • Yüksek performans sağlaması​
  • İşlem yardımı sağlaması​



MySQL İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

MySQL kullanabilmek için hangi programlar gereklidir?


MySQL Server’ı bilgisayarınıza kurduktan sonra aşağıdaki programları indirerek MySQL kullanmaya başlayabilirsiniz. Sanal sunucu programlarının istediğiniz sürümünü ücretsiz bir şekilde indirebilirsiniz.

  • XAMPP​
  • AMPPS (MAC – Windows)​
  • MySQL Workbench​
  • MAMMP (MAC)​
  • Wamp Server​



MySQL için kullanılan GUI araçları nelerdir?


GUI, kullanıcıların kolayca erişebilecekleri, kullanıma hazır görsel arayüzlerdir. GUI araçları veri tabanına erişebilmek için zamandan tasarruf sağlar. MySQL veri tabanına erişmek için birçok GUI aracı mevcuttur. İşte en çok kullanılan MySQL GUI araçları listesi:

  • phpMyAdmin​
  • Navicat​
  • Sequel Pro​
  • DBTools Manager​
  • MySQL-Front​
  • MyDB Studio​
  • SQL Maestro​
  • Neor Profile SQL​
  • Database Master​



MySQL ücretli mi?


MySQL açık kaynak kodludur Herkes MySQL yazılımını internetten indirebilir ve ücret ödemeden kullanabilir. Ayrıca kaynak kodu ihtiyaca göre değiştirilebilir. İki farklı sürümde sunulur: İndirebileceğiniz, kaynak koduna erişebileceğiniz ve ücretsiz olarak kullanabileceğiniz açık kaynaklı MySQL Community Server ve yıllık abonelik gerektiren lisanslı MySQL Enterprise sürümü.




MySQL kim tarafından geliştirildi?


1995 yılında İsveçli MySQL AB şirketi tarafından geliştirilmiştir. İsmini ise “SQL” ile Michael Widenius’un kızının isminin (MY) birleşiminden alır. 2008 yılında Sun Microsystems adlı Amerikan teknoloji şirketi MySQL AB’yi satın aldı. Ardından 2010 yılında Oracle firması Sun Microsystems’i satın aldı. Şu an MySQL’in mülkiyet hakları Oracle’a ait.


mr-robot.gif


İlişkisel veri tabanları:

İlişkisel veritabanı, birbiriyle ilişkili veri noktalarını depolayan ve bunlara erişim sağlayan bir veritabanıdır İlişkisel veritabanları tablolardaki verileri temsil etmenin sezgisel ve basit bir yolu olan ilişkisel modeli temel alır. İlişkisel veritabanında, tablodaki her satır, anahtar adı verilen benzersiz kimliğe sahip bir kayıttır. Tablonun sütunlarında verilerin öznitelikleri bulunur ve her kayıt genellikle her öznitelik için bir değer taşır. Bu da veri noktaları arasında ilişki kurmayı kolaylaştırır.




Nesne yönelimli veritabanı (oodb) nedir?


Adından da anlaşılacağı gibi, nesne yönelimli veritabanlarının ana özelliği, normal veritabanı nesnelerinden farklı olan nesnelerin tanımlanmasına izin vermektir. Nesneler, nesne yönelimli bir veritabanında, bir ürün geliştirme yeteneğine başvurur, sonra onu tanımlar ve adlandırır. Nesne daha sonra karmaşıklıklarına girmek zorunda kalmadan bir birim olarak başvurulabilir veya daha sonra çağrılabilir. Bu, nesne yönelimli programlamada kullanılan nesnelere çok benzer.

hacker-activity-isometric-composition_1284-21475.jpg



Dağıtık veritabanı yönetim sistemi




Dağıtılmış Veritabanı
Dağıtılmış veritabanı
, tek bir sistemle sınırlı olmayan, birkaç siteye, yani birden çok sunucuya veya birden çok konumdaki bir sunucu ağı aracılığıyla yayılan bir veritabanı anlamına gelir. İki veya daha fazla dosyadan oluşan bir veritabanıdır. Ayrıca, fiziksel bileşenleri paylaşmayan birkaç sitede dağıtılmış bir veritabanı sistemi bulunur. Bu, dünya çapındaki farklı kullanıcıların aynı ağda veya tamamen farklı ağlarda belirli bir veritabanına erişmesi gerekiyorsa gerekli olabilir. Veritabanının parçalarını birden fazla fiziksel konumda depolarız ve ayrıca işlemeyi birkaç veritabanı sunucusuna böleriz. Veritabanını, kullanıcılar için tek bir veritabanına benzeyecek şekilde yönetmeliyiz.



Açık kaynaklı veritabanları:

Özet ile:
Açık kaynaklı veri tabanları, üzerinde çeşitli işlemlerin yapılmasına olanak sağlayan, ücretsiz olarak sunulan veri koleksiyonlarıdır. Bu veriler çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından toplanır ve yayımlanır. Açık kaynaklı veriler, makine öğrenimi ve yapay zeka gelişimini büyük ölçüde etkileme potansiyeline sahiptir.


nosql-design-principles-diagram.png


Veri ambarı, iş zekası (BI) faaliyetlerine, özellikle de analitiğe olanak tanımak ve bunları desteklemek üzere tasarlanmış bir veri yönetim sistemidir. Veri ambarları yalnızca sorgulama ve analiz amacıyla kurulur ve çoğu zaman geçmişe ait büyük miktarlarda veri içerir. Bir veri ambarındaki veri genellikle uygulama yazılımlarının günlük dosyaları ve işlem uygulama yazılımları gibi çok çeşitli kaynaklardan elde edilir.


Bir veri ambarı, çok sayıda kaynaktan gelen büyük miktardaki verileri merkezi hâle getirir ve birleştirir. Analitik yetenekleri kurumların karar vermeyi geliştirmek için verilerinden değerli iş içgörüleri elde etmelerine olanak tanır. Zaman içinde, veri bilimcileri ve iş analistleri için paha biçilmez bir tarihi kayıt oluşturur. Veri ambarı, bu özellikleri sayesinde bir kuruluşun "tek doğruluk kaynağı" olarak görülebilir.



NOSQL

Özet:
Bilgisayar bilimleri'nde NoSQL, klasik ilişkisel veritabanı yönetim sistemlerinden bir şekilde farklı olan veritabanı yönetim sistemleri için kullanılan bir kavramdır.Bu veri depolarının sabit tabela düzenlerine ihtiyaçları olmayabilir, alışılagelmiş join işlemleri kullanılmaz, tipik olarak yatay ölçeklemeye gidilir.


osf05eb95d3a7064db09e9ce4dc8ae47cc9.png

Açık kaynaklı veri tabanları, indirilmeye, değiştirilmeye, yeniden kullanıma açık ve ücretsiz olarak sunulan veri koleksiyonlarıdır.​

Açık kaynaklı veri tabanları, üzerinde çeşitli işlemlerin yapılmasına olanak sağlayan, ücretsiz olarak sunulan veri koleksiyonlarıdır. Bu veriler çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından toplanır ve yayımlanır. Açık kaynaklı veriler, makine öğrenimi ve yapay zeka gelişimini büyük ölçüde etkileme potansiyeline sahiptir. Makine öğrenimi modellerinin eğitilmesi için toplanması zor ve zaman alıcı olan önemli miktarda veriye gereksinim vardır. Açık kaynaklı veri tabanları, bu veri ihtiyacını gidererek zorlukları en aza indirmeye ve süreci hızlandırmaya yardımcı olur.​

cc01-business-analytics.jpg

BULUT VERİTABANI

ÖZET: Bulut veritabanı, genellikle bir bulut platformda çalışan bir veritabanıdır ve veritabanına erişim hizmet olarak sağlanır. Veritabanı hizmetleri ölçeklenebilirlik ve veritabanının yüksek kullanılabilirliği ile ilgilenir. Veritabanı hizmetleri, temeldeki yazılım yığınını kullanıcıya şeffaf hale getirir.

OKuduğun için teşekkürler. Konuyu yazıp yanlışlıkla sildiğim için biraz baştan savma gibi durdu daha detaylı anlatacaktım ama kafa karışıklığı olmaması için biraz daha özetleştirdim. ve her konudan 1 tane örnek verdim.
Elinize saglik
 

Grimner

Adanmış Üye
28 Mar 2020
6,320
119
4,775
Ne ara okudun da eline sağlık diyorsun ibo 🤨 🤨

NOT: Normalde konuyu çok detaylı anlatacaktım ama kafa karıştırmaması açısından her türe 1 tane örnek vereceğim.

nd1ws34.jpeg





Hepinize merhaba ben Suppressor bu gün sizlere Veritabanı nedir SQL nedir türleri nelerdir bu konu hakkında bilgi vereceğim.

giphy.gif

SQL NEDİR?

SQL, verileri yönetmek ve tasarlamak için kullanılan bir dildir. SQL, kendisi bir programlama dili olmamasına rağmen birçok kişi tarafından programlama dili olarak bilinir. SQL herhangi bir veri tabanı ortamında kullanılan bir alt dildir.

VERİTABANI NEDİR ?

Veritabanları yapılandırılmış bilgi veya verilerin depolandığı alanlardır. Bilgi artışıyla birlikte bilgisayarda bilgi depolama ve bilgiye erişim konularında yeni yöntemlere ihtiyaç duyulmuştur.

database-660x330.jpg


VERİTABANI türleri nelerdir
  • Dosya tabanlı: Dosya tabanlı veri tabanı 1968 yılında ortaya çıkmıştır. Bu veri tabanlarında veriler düz bir dosya içinde muhafaza edilmektedir. Dosyaların pek çok avantajı olsa da farklı erişim metotlarını desteklemekte zorlanması uzmanları yeni veritabanı türlerii arayışına yönlendirmiştir. Ayrıca BASIC ve COBOL gibi üçüncü parti programlama dillerinde ayrıntılı programlama bilgisine ihtiyaç duyulması da dezavantajları arasındadır.
  • İlişkisel veri tabanları: İlişkisel veri tabanları 1980’lerde en çok kullanılan veri tabanlarıdır Kolonlar ve sıralar hâlinde tablolar içinde düzenlenen veriler içerirmektedir Düzenlenmiş olan verilere çok daha verimli,gülü,kolay ve esnek bir şekilde erişim şansı vermesi ilişkisel veri tabanlarını döneminde oldukça yaygın yapmıştır.
  • Nesne odaklı veri tabanları: Nesne odaklı veri tabanlarında veriler nesne formunda sunulur. Bu hâliyle nesne odaklı programlamaya benzemektedir.
  • Dağıtılmış veri tabanı: İki ya da daha fazla dosyanın farklı sitelere dağıtılmış olduğu veri tabanlarına verilen isimdir. Bu veri tabanı çoklu bilgisayarlarda muhafaza edilebilir, cihazlar aynı mekânda ya da farklı ağlara sahip ortamlarda bulunabilir bu iyi özellikleri arasındadır.
  • Veri ambarları: Veriler için bir merkez depo olduğunu söyleyebiliriz. Hızlı,kolay sorgulama ve analiz için en uygun ve kullanışlı veri tabanlarıdır.
  • NoSQL veri tabanları: NoSQL veri tabanlarına ilişkisel olmayan veri tabanları da denir. Düzenlenmemiş ya da yarı düzenlenmiş verilerin muhafaza edilmesi ya da üzerinde oynanması için ideal veri tabanlarıdır. İlişkisel veri tabanları bütün verilerin düzenlenmiş olmasını gerektirir. Bu nedenle de ilişkisel olmayan veri tabanlarına web uygulamaları daha karmaşıklaştıkça daha fazla ihtiyaç duyulur hâle gelinmiştir.
  • Açık kaynaklı veri tabanları: Özetle kaynak kodları herkese paylaşılan veritabanı türleridir.
  • Bulut veri tabanları: Bulut veri tabanlarında toplanmış olan data düzenlenmiş ya da düzenlenmemiş durumda bulunabilirler Yöneticisi verilerin özel, topluma açık ya da hibrit olmasını tercih edebilir. Kullanıcıya esneklik sağlayan bulut veri tabanlarının iki ayrı modeli bulunmaktadır. Birincisi geleneksel bulut veri tabanıyken ikincisi bir hizmet olarak veri tabanıdır (DBaaS). DBaaS’lar hizmet sağlayıcı olarak yönetim ve bakım işlemlerine izin verir.


1024px-MySQL.ff87215b43fd7292af172e2a5d9b844217262571.png



MySQL



MySQL, istemci - sunucu modelli, tarafından geliştirilen açık kaynaklı ilişkisel veri tabanı yönetim sistemidir (RDBMS). İlişkisel bir modele dayalı veri tabanı yaratmak ve yönetmek için kullanılan yazılımlara RDBMS denilmektedir. DB-Engines'in yaptığı araştırmaya göre MySQL, Oracle Database'in ardından en popüler ikinci veri tabanı olarak yer almaktadır. Ayrıca Stack Overflow tarafından yapılan ankete göre de MySQL, veri analistleri, yazılım geliştiricileri ve veri tabanı uzmanları tarafından en çok kullanılan veri tabanı yönetim sistemlerinden biri olarak yer almaktadır.
MySQL, depolamaya ihtiyaç duyduğumuz tüm verileri hızlı, güçlü, güvenli bir şekilde kaydeder ve raporlama yapma imkanı sağlar. Web uygulamalarında, online yayıncılık alanında ve Wordpress tabanlı sitelerde kullanılır.


BerkeleyDB, Interbase, Microsoft Access, Oracle, PgAdmin, Sybase ve Microsoft SQL Server gibi veri tabanı yazılımlarına göre kullanımı kolaydır. Ruby, Go, C, C++, .NET PHP, Python, Java, Node.js, dilleri ile kullanılabilir Ancak yapılan araştırmalara göre en çok PHP programla dilinin bu sistemde kullanıldığı ortaya çıkmıştır. C ve C++ dilinde yazılmıştır ve Microsoft Windows, Oracle Solaris, AIX, Symbian, Linux, MAC OS, Unix vb. farklı işletim sistemlerinde çalışır.
Kullanım kolaylığı, açık kaynak yapısı gibi özelliklerinden dolayı dünyanın en çok kullanılan veri tabanı yönetim sistemlerinden birisi haline gelmiştir. Günümüzde Facebook, Twitter, Wikipedia, YouTube, Netflix, Uber ve Airbnb gibi dünya markası sitelerde de MySQL kullanılmaktadır


difference_between_sql_and_mysql.jpg



MySQL Nerelerde Kullanılır? MySQL Kullanmanın Faydaları Nelerdir?


MySQL in hızlı güvenilir ve kolay olması onu en çok kullanılan veri tabanlarından biri haline getirmiştir. Peki MySQL nerelerde kullanılır? Güçlü,hızlı bir veri tabanı yönetim sistemi olan MySQL veri tabanı gerektiren hemen hemen her ortamda kolay bir şekilde kullanıcın anlayacağı şekilde kullanılabilir. MySQL için en yaygın kullanım alanı web veri tabanlarıdır. Depolanmasını dilediğiniz tüm verileri bünyesinde depolar.


MySQL kullanım alanlarını kısaca listerlersek;


  • Bulut uygulamaları​
  • E-ticaret​
  • Sosyal platformlar​
  • İçerik yönetimi​
  • Şirket içi uygulamalar​




MySQL kullanmanın faydaları şunlardır:

  • Açık kaynaklı olması​
  • Veri güvenliği sağlaması​
  • İsteğe bağlı esneklik ve ölçeklenebilirlik özelliğine sahip olması​
  • Yüksek performans sağlaması​
  • İşlem yardımı sağlaması​



MySQL İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

MySQL kullanabilmek için hangi programlar gereklidir?


MySQL Server’ı bilgisayarınıza kurduktan sonra aşağıdaki programları indirerek MySQL kullanmaya başlayabilirsiniz. Sanal sunucu programlarının istediğiniz sürümünü ücretsiz bir şekilde indirebilirsiniz.

  • XAMPP​
  • AMPPS (MAC – Windows)​
  • MySQL Workbench​
  • MAMMP (MAC)​
  • Wamp Server​



MySQL için kullanılan GUI araçları nelerdir?


GUI, kullanıcıların kolayca erişebilecekleri, kullanıma hazır görsel arayüzlerdir. GUI araçları veri tabanına erişebilmek için zamandan tasarruf sağlar. MySQL veri tabanına erişmek için birçok GUI aracı mevcuttur. İşte en çok kullanılan MySQL GUI araçları listesi:

  • phpMyAdmin​
  • Navicat​
  • Sequel Pro​
  • DBTools Manager​
  • MySQL-Front​
  • MyDB Studio​
  • SQL Maestro​
  • Neor Profile SQL​
  • Database Master​



MySQL ücretli mi?


MySQL açık kaynak kodludur Herkes MySQL yazılımını internetten indirebilir ve ücret ödemeden kullanabilir. Ayrıca kaynak kodu ihtiyaca göre değiştirilebilir. İki farklı sürümde sunulur: İndirebileceğiniz, kaynak koduna erişebileceğiniz ve ücretsiz olarak kullanabileceğiniz açık kaynaklı MySQL Community Server ve yıllık abonelik gerektiren lisanslı MySQL Enterprise sürümü.




MySQL kim tarafından geliştirildi?


1995 yılında İsveçli MySQL AB şirketi tarafından geliştirilmiştir. İsmini ise “SQL” ile Michael Widenius’un kızının isminin (MY) birleşiminden alır. 2008 yılında Sun Microsystems adlı Amerikan teknoloji şirketi MySQL AB’yi satın aldı. Ardından 2010 yılında Oracle firması Sun Microsystems’i satın aldı. Şu an MySQL’in mülkiyet hakları Oracle’a ait.


mr-robot.gif


İlişkisel veri tabanları:

İlişkisel veritabanı, birbiriyle ilişkili veri noktalarını depolayan ve bunlara erişim sağlayan bir veritabanıdır İlişkisel veritabanları tablolardaki verileri temsil etmenin sezgisel ve basit bir yolu olan ilişkisel modeli temel alır. İlişkisel veritabanında, tablodaki her satır, anahtar adı verilen benzersiz kimliğe sahip bir kayıttır. Tablonun sütunlarında verilerin öznitelikleri bulunur ve her kayıt genellikle her öznitelik için bir değer taşır. Bu da veri noktaları arasında ilişki kurmayı kolaylaştırır.




Nesne yönelimli veritabanı (oodb) nedir?


Adından da anlaşılacağı gibi, nesne yönelimli veritabanlarının ana özelliği, normal veritabanı nesnelerinden farklı olan nesnelerin tanımlanmasına izin vermektir. Nesneler, nesne yönelimli bir veritabanında, bir ürün geliştirme yeteneğine başvurur, sonra onu tanımlar ve adlandırır. Nesne daha sonra karmaşıklıklarına girmek zorunda kalmadan bir birim olarak başvurulabilir veya daha sonra çağrılabilir. Bu, nesne yönelimli programlamada kullanılan nesnelere çok benzer.

hacker-activity-isometric-composition_1284-21475.jpg



Dağıtık veritabanı yönetim sistemi




Dağıtılmış Veritabanı
Dağıtılmış veritabanı
, tek bir sistemle sınırlı olmayan, birkaç siteye, yani birden çok sunucuya veya birden çok konumdaki bir sunucu ağı aracılığıyla yayılan bir veritabanı anlamına gelir. İki veya daha fazla dosyadan oluşan bir veritabanıdır. Ayrıca, fiziksel bileşenleri paylaşmayan birkaç sitede dağıtılmış bir veritabanı sistemi bulunur. Bu, dünya çapındaki farklı kullanıcıların aynı ağda veya tamamen farklı ağlarda belirli bir veritabanına erişmesi gerekiyorsa gerekli olabilir. Veritabanının parçalarını birden fazla fiziksel konumda depolarız ve ayrıca işlemeyi birkaç veritabanı sunucusuna böleriz. Veritabanını, kullanıcılar için tek bir veritabanına benzeyecek şekilde yönetmeliyiz.



Açık kaynaklı veritabanları:

Özet ile:
Açık kaynaklı veri tabanları, üzerinde çeşitli işlemlerin yapılmasına olanak sağlayan, ücretsiz olarak sunulan veri koleksiyonlarıdır. Bu veriler çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından toplanır ve yayımlanır. Açık kaynaklı veriler, makine öğrenimi ve yapay zeka gelişimini büyük ölçüde etkileme potansiyeline sahiptir.


nosql-design-principles-diagram.png


Veri ambarı, iş zekası (BI) faaliyetlerine, özellikle de analitiğe olanak tanımak ve bunları desteklemek üzere tasarlanmış bir veri yönetim sistemidir. Veri ambarları yalnızca sorgulama ve analiz amacıyla kurulur ve çoğu zaman geçmişe ait büyük miktarlarda veri içerir. Bir veri ambarındaki veri genellikle uygulama yazılımlarının günlük dosyaları ve işlem uygulama yazılımları gibi çok çeşitli kaynaklardan elde edilir.


Bir veri ambarı, çok sayıda kaynaktan gelen büyük miktardaki verileri merkezi hâle getirir ve birleştirir. Analitik yetenekleri kurumların karar vermeyi geliştirmek için verilerinden değerli iş içgörüleri elde etmelerine olanak tanır. Zaman içinde, veri bilimcileri ve iş analistleri için paha biçilmez bir tarihi kayıt oluşturur. Veri ambarı, bu özellikleri sayesinde bir kuruluşun "tek doğruluk kaynağı" olarak görülebilir.



NOSQL

Özet:
Bilgisayar bilimleri'nde NoSQL, klasik ilişkisel veritabanı yönetim sistemlerinden bir şekilde farklı olan veritabanı yönetim sistemleri için kullanılan bir kavramdır.Bu veri depolarının sabit tabela düzenlerine ihtiyaçları olmayabilir, alışılagelmiş join işlemleri kullanılmaz, tipik olarak yatay ölçeklemeye gidilir.


osf05eb95d3a7064db09e9ce4dc8ae47cc9.png

Açık kaynaklı veri tabanları, indirilmeye, değiştirilmeye, yeniden kullanıma açık ve ücretsiz olarak sunulan veri koleksiyonlarıdır.​

Açık kaynaklı veri tabanları, üzerinde çeşitli işlemlerin yapılmasına olanak sağlayan, ücretsiz olarak sunulan veri koleksiyonlarıdır. Bu veriler çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından toplanır ve yayımlanır. Açık kaynaklı veriler, makine öğrenimi ve yapay zeka gelişimini büyük ölçüde etkileme potansiyeline sahiptir. Makine öğrenimi modellerinin eğitilmesi için toplanması zor ve zaman alıcı olan önemli miktarda veriye gereksinim vardır. Açık kaynaklı veri tabanları, bu veri ihtiyacını gidererek zorlukları en aza indirmeye ve süreci hızlandırmaya yardımcı olur.​

cc01-business-analytics.jpg

BULUT VERİTABANI

ÖZET: Bulut veritabanı, genellikle bir bulut platformda çalışan bir veritabanıdır ve veritabanına erişim hizmet olarak sağlanır. Veritabanı hizmetleri ölçeklenebilirlik ve veritabanının yüksek kullanılabilirliği ile ilgilenir. Veritabanı hizmetleri, temeldeki yazılım yığınını kullanıcıya şeffaf hale getirir.

OKuduğun için teşekkürler. Konuyu yazıp yanlışlıkla sildiğim için biraz baştan savma gibi durdu daha detaylı anlatacaktım ama kafa karışıklığı olmaması için biraz daha özetleştirdim. ve her konudan 1 tane örnek verdim.
Eline sağlık güzel bir anlatım olmuş. Ama yazılar büyük olunca okuyasım kaçıyor :d
 

Suppressor

Request Uzmanı
16 Kas 2022
1,207
25
718
always, everywhere
Teşekkürler
Teşekkürler hocam.
Teşekkürler abi.
Teşekkürler :)
Ne ara okudun da eline sağlık diyorsun ibo 🤨 🤨

Eline sağlık güzel bir anlatım olmuş. Ama yazılar büyük olunca okuyasım kaçıyor :d
Dİğer türlü de benim gözüme çok küçük geldi.
Dostum eline sağlık
teşekkürler.
ellerinize sağlık faydalı bir yazı olmuş
Teşekkürler.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.