Vücut Dili ve Mimiklerin Gücü

EX

Deneyimli Moderatör
29 Mar 2020
2,019
1,339



Beden Dili Nedir?


İletişimi derinleştirmek ve etkileşimi farklı anlamlara sürüklemektir. Daha açıklayıcı olmak gerekirse, duygu ve düşüncelerimizi mimikler, jestler, duruş, göz teması, el ve kol hareketleri gibi sözlü olmayan iletişim yolları ile ifade etmeye beden dili denir.


İletişimin etkili bir şekilde gerçekleşmesi için sadece sözcükler içerisinde barındıran bir süreç değildir. Ayrıca her toplumda benzerlikler de dahil olmakla jest, mimikler farklı yorumlanabilir. Bu sebeple beden dilini sözlü iletişimle desteklemek önemlidir.


Beden dili özellikle iş dünyasında önemli bir beceri olarak görülmektedir. Karşı taraf beden dilini doğru yorumladığında sözel olarak ifade edilemeyen şeyleri daha iyi kavrayabilir..


Jest Nedir?


Sözlü anlatımı zenginleştirmek, iletişim bağını güçlendirmek için kısımlara ayrılmış araçlara denir.. İletişim sırasında hiç farkında olmadan kullandığımız araçlara jestlerimiz olacaktır. Jestler el-kol hareketleri gibi bedensel reaksiyonların tamamına denir.


İletişimi kolaylaştırmak ve ifade özgürlüğünde rahat olabilmek anlatıcı açısından da öğretmeyi benimsemek jestlerimizin işlevselliğini bize gösterir. Zihnimizde yer alan bilgileri somut delil halde anlatmak bu durumda büyük rol oynar.

Bilimsel veya toplum aralıkların da jestlerin farklı türleri vardır ve hepsi farklı bir amaca hizmet eder. Bu tür farklı jestleri kavramak ve kullanmak yaşamın farklı dönemleri ile ilişkilendirilir.






Jest Türleri
  • Gösterme Jestleri
  • İkonik Jestler
  • Ritmik Jestler
  • Metaforik ve Kültürel Jestleri

Gösterme Jestleri


En erken yaşta kazanılan jest türüdür. Doğumunuzdan bu yana ebeveynlerimiz bize öğretimini sağlamıştır. Gösterme ( istek ) jestleri parmak veya tüm el yardımı ile bir yere işaret ederek istek veya ihtiyaçların karşılanmasını kolaylaştıran etken olmuştur.


İkonik Jestler


Bu jest türü nesneyi veya bir hayal durumu el-kol ve vücut yardımı ile görselleştirmeyi amaçlar. Konuşma sırasında kelimelerin pekişmesi için oldukça işlevseldir. Bir “elma”dan bahsederken elimizi sanki elma tutuyormuş gibi yuvarlak yapmamız ikonik jestlere bir örnektir.


Yürüyen bir adamı anlatırken diğer parmakları kapatarak işaret ve orta parmağımızı sanki iki bacakmış gibi masa üstünde yürütmemiz de yine ikonik bir jesttir. Kısacası görselleştirmedir..



Ritmik Jestler


Bu jest türü diğerlerinden farklı olarak bir anlam içermediği halde sıklıkla kullanılmaktadır. İçerisinde bir anlam barındırmayan hareketlerin ellerle ardışık bir şekilde yapılmasını içerir.

Bir hikaye üretmek, stresli bir olayı başkasına anlatmak veya gergin bir şekilde sunum yapmak gibi üretim anlarda bilişsel yük fazladır. Bu sebeple görsel-uzamsal bir kapı aralayarak elleri devreye sokar.

Anlamı olmayan ancak yine de kullanılan ritmik jestlerin en önemli işlevi bu şekilde bilişsel yükü hafifletmesidir.



Metaforik ve Kültürel Jestler

En nadir kullanılan metaforik ve kültürel jestlerdir. Metaforik jestler, soyut bir durumu açıklarken bir anlamı olmaksızın ellerin hareket etmesini içerir.

Örneğin, zamanın akıp gittiğinden bahsederken ellerimizi sanki o akışı temsil ediyormuş gibi hareket ettirmemiz metaforik jest kullanımını ifade eder. Geçmiş veya gelecek zamandan bahsederken ellerimizi sağa veya sola doğru götürerek zamanı ellerimizle konumlandırmamız da metaforik bir jest kullandığımızı gösterir.



Mimik Nedir?


İletişim kurma ve ifade etme faaliyetinde kaş, göz ve ağız gibi bölgelerde ki yüz hareketlerimize mimik denir. Bu ifade biçiminde sözel olmadan duygu ve düşünceler yüz ifadeleri ile yansıtılmaktadır. Kimi zaman kontrol dışı yapılan bu hareketler sohbeti sürdürmeye yardımcı olmaktadır. Ve bu açıdan jestlere benzer durum göstermektedir.


Mimiklerle Konuşmak


Mimikler ile konuşmak demek bilgi aktarımını kolaylaştırmak için yapılır. Örneğin hissettiğimiz duyguları kaşlarımızın şeklini değiştirerek bile aktarabiliriz.


Gözlerimiz, dudaklarımız ve genel itibariyle yüz hatlarımız da kendilerine has şekillerde konuşur. Örneğin, karşımızdaki kişinin bizimle konuşurken gözlerini kaçırması bizde şüphe uyandırabilir.


Güvensizlik problemleri buradan çıkabilir. Mimikler yalan söyleme davranışlarını farketmemizde büyük etkendir. Sonuç olarak Jestler ve mimikler insanlarla kurduğumuz iletişimi ve ilişkilerimizin ilerleyişini en az sözcükler kadar etkiler.



Doğru Beden Dili Nasıl Kullanılır?


Doğru ifade kullanmak iletişimin sağlığı için en önemli etkendir. Gerek iş, gerekse hayatımızın sosyal her alanında önemli rol oynamaktadır. Karşı tarafa veya belirli kitleye karşı ne kadar etkili konuşuyor olsak da beden dili kullanmamak eksik, anlaşılmaz hal alır. Örneğin robot olmak gibi..


Doğru Beden Dili Kuralları

  • Göz Teması Kurun
  • Yüzünüzün İfadesine Dikkat Edin
  • Jestlerinizi Kullanın
  • Beden Duruşunu Doğru Ayarlayın
  • Dış Görüntünüze Dikkat Edin
  • Baş Parmağınızı Ve Elinizi Gizlemeyin
  • Kafanızı Kaşımayın
  • Abartılı Giyinmeyin Ve Doğal Olun
  • Ön Hazırlık Yapın

Beden Diliniz Kişiliğinizdir


Etkili iletişim kurmak için beden dili kurallarını bilmek ve kullanabilmek önemli bir unsurdur. Hiç tanımadığınız kişilerle ilk tanıştığınız an ki yarattığınız izlenim önemlidir. Bu nedenle giyeceğiniz kıyafete, konuşma tarzınıza ve beden dilinize dikkat etmelisiniz.


İletişimi konuşma kadar büyük bir oranda da beden dili oluşturmaktadır. Beden dili ne kadar doğru kullanılırsa gerek sosyal yaşamda gerek iş yaşamınızda iletişiminiz de o derece sağlıklı olacaktır.
 
Son düzenleme:

EX

Deneyimli Moderatör
29 Mar 2020
2,019
1,339
Elinize sağlık hocam , hackinde olsun iş dünyamızda olsun büyük önem arz etmektedir.
Elbet günlük hayatımız dahil her nokta da kullanıyor ve önemini biliyoruz. En önemlisi de karşı tarafı kullanıldığında anlaşılır kılmasıdır..

Teşekkürler :)
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.