Windows VS Linux | Buyrun Birlikte Karşılaştıralım

DOKTR1N

Moderatör

Windows VS Linux

Yeni bir PC almayı mı planlıyorsunuz? Mevcut işletim sisteminizi değiştirmek istiyor musunuz? Windows'un Linux'tan daha iyi olup olmadığı konusunda kafanız mı karıştı? O zaman Linux ve Windows arasında bilgi ve karşılaştırma veren bu açmış olduğum konu tam size göre. Linux vs Windows, yıllardır üzerinde tartışılan asırlık bir savaştır. 'En iyi' işletim sisteminin tek bir cevabı olamayacağını vurgulamak önemlidir, çünkü en iyisi gerçekten kullanıcının gereksinimlerine bağlıdır. Her iki sistemin de artılarını ve eksilerini tartışırken, belirli kriterler üzerinde adil bir inceleme yapmayı planlıyorum, iyi okumalar dilerim.

Linux ve Windows Arasındaki Fark

Ancak başlamadan önce, Linux ve Windows arasındaki farkı biraz daha iyi tanıyalım.


Windows İşletim Sistemi Nedir?

Windows İşletim Sistemi ilk olarak 1985 yılında Microsoft tarafından piyasaya sürüldü. Artık dünyadaki en büyük kullanıcı tabanına sahiptir. Yıllar boyunca yapılan bir dizi güncellemeyle, her işletim sistemi, kullanıcıların dosyaları görüntülemesine ve sistemleri üzerinde çalışmasına olanak tanıyan benzersiz bir grafik kullanıcı arabirimi ile birlikte gelir. Bugün gördüğümüz sistemlerin çoğu, Intel, AMD ve daha fazlası dahil olmak üzere x86 donanımında çalışmak üzere tasarlanmış Windows İşletim Sisteminde çalışıyor. Windows'un en son sürümü, 5 Ekim 2021'de Mıcrosoft tarafından sunulan Windows 11' dir

Linux İşletim Sistemi Nedir?

Linux İşletim Sistemi, 1990'ların başında Linus Torvalds tarafından oluşturulan açık kaynaklı bir işletim sistemidir. UNIX'e dayanan Linux, kullanıcıların mevcut kodu değiştirmelerine ve yeniden kullanabilecekleri ve hatta satabilecekleri farklı sürümlerini veya dağıtımlarını üretmelerine olanak tanır. Linux, sunucuları kurmak için en iyi seçenek olarak ortaya çıkmıştır, bu nedenle internetteki çoğu web sayfasına, dağıtımlarından biri tarafından desteklenen sistemler aracılığıyla hizmet verilmektedir. İşletim sistemi ayrıca masaüstlerinde, mobil cihazlarda, konsollarda, e-kitap okuyucularda ve çok daha fazlasında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Hem Linux hem de Windows dünyanın en iyi işletim sistemleri arasında sayılabilir ve her ikisi de bilgisayar dünyasındaki yerlerini sağlamlaştırmıştır. Bu konumda, iki işletim sisteminin bazı özelliklerini tartışacak ve ihtiyaçlarınız için en iyi işletim sistemini seçmenize yardımcı olmak için anlamlı bir karşılaştırma yapmaya çalıştım. Aşağıda iki sistem arasındaki bazı önemli farkları sizler için yazmış bulunmaktayım,

1. Price ve Lisanslama

Linux işletim sistemi ve yardımcı programlarının ve kitaplıklarının çoğu, kullanım ve değişiklik için tamamen ücretsiz ve açık kaynaklıdır. Linux işletim sisteminin ek destekli ücretli dağıtımları piyasada bulunsa da, fiyatları oldukça uygun. GNU Genel Kamu Lisansı altındaki Linux, kullanıcıların çok sayıda sistemi değiştirmesine, yeniden kullanmasına ve hatta kendi değiştirilmiş sürümlerini satmasına izin verir.
Microsoft Windows işletim sistemi, kullanıcılara kaynak koduna erişim sağlamayan Microsoft Lisansı ile birlikte gelir. Böylece standart kullanıcı seviyesinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Microsoft Lisansı, standart sürümleri için 70$ ile 200$ arasında değişmektedir.


2. Kullanım Kolaylığı

Bu, kişiden kişiye değişebileceğinden, yapılması zor bir karşılaştırma olabilir. Bununla birlikte, Linux, sürekli modernizasyon yoluyla yıllar içinde ayakta kalan kullanılabilirliğini yeniledi. Linux Mind gibi dağıtımların piyasaya sürülmesiyle kurulum ve kurulum süreci daha kolay hale getirildi. Sürekli güncellemeler sayesinde, teknik bilgisi çok az olan veya hiç olmayan kişiler de yazılım yükleyebilir ve e-posta, müzik ve video oynatma ve internette gezinme gibi normal etkinlikleri gerçekleştirebilir.
Windows'un sahip olduğu pazar hakimiyeti nedeniyle, birçok cihaza önceden yüklenmiş olarak gelir. Yeni bir cihaz satın alıyorsanız, yüklü bir Windows işletim sistemi sürümüyle gelme olasılığı yüksektir. Piyasadaki üstünlüğü ile kullanıcıların büyük bir çoğunluğu arayüzüne zaten alışmış durumda. Ayrıca, kullanımı kolay araç çubuğu ve programların kolay kurulumu, onu hem yeni hem de eski kullanıcılar için mükemmel bir seçim haline getiriyor.

3. Destek

Linux dünya çapında çok büyük bir kullanıcı tabanına sahip olduğundan, Linux için büyük bir çevrimiçi destek mevcuttur. Linux işletim sistemi topluluğu, kullanıcılara forumlar, soru panoları ve destek web siteleri aracılığıyla destek sağlar.
Windows işletim sistemi, entegre ve çevrimiçi yardım sistemleri, özel web siteleri ve forumlar aracılığıyla kolayca erişilebilir desteğe sahiptir. Buna ek olarak, Windows hakkında çok sayıda video ve kitap, tüm beceri seviyelerindeki kişiler için çevrimiçi olarak mevcuttur.


4. Çeşit

Linux açık kaynaklı olduğundan ve kolayca değiştirilebilir olduğundan, kullanıcının ihtiyaçlarına göre son derece özelleştirilebilir birçok dağıtımı mevcuttur. Kod bilginiz varsa, kodu kendiniz geliştirebilir ve işletim sistemini değiştirebilirsiniz.
Windows işletim sisteminde özelleştirme kolay değildir ve yalnızca birkaç kullanıcı özelleştirmesi mevcuttur.


5. Hız

Hız söz konusu olduğunda, Linux Windows'u kolayca yener. Windows'tan farklı olarak Linux, birden fazla işlemin kullanılması söz konusu olduğunda 'bogging'i en aza indirme eğilimindedir. Linux'taki Ext4 dosya sistemi, aygıtı verimli tutma konusunda övgüye değer bir iş çıkarıyor. Birleştirme artık öldü ve Linux'ta gömülü. Herhangi bir Windows işletim sisteminin makul ve asgari düzeyde kullanılmasının bile, onu ancak katı bir kullanım planı izlendiğinde önlenebilecek dayanılmaz ve ıstırap verici seviyelere indirebileceğini belirtmekte bir sakınca yoktur. Birden çok işlem kullanıldığında, Bellek ve Disk kullanımı aşırı falzlalaşıyor.

6. Gizlilik

Son birkaç yılda, Windows giderek daha fazla reklam odaklı hale geldi. Kullanıcılar vazgeçebilse de, Microsoft artık reklama bakış açısını belirledi. Ayrıca Windows, asistanı daha iyi hale getirmek için OneDrive ile senkronizasyon ve Cortana aracılığıyla davranış analizi ile bilgisayarınızda ne yaptığınızı bilir. Birçok kişi Microsoft Windows'un sunduğu araçlara düşkündür, ancak ne olursa olsun müdahale müdahale içindirdedirler.
Linux kullanıcıları ise kullanıcılarının gizliliğini dikkate alan bir İşletim sistemine sahiptir. Linux cihazları ayrıca yerleşik bir son teknoloji şifreleme ile donatılmıştır; bu, kullanıcıların daha iyi güvenlikten ve üçüncü taraf uygulamalardan daha az izinsiz girişten emin olabileceği anlamına gelir.

7. Güvenlik

Linux genellikle Windows'tan daha güvenlidir. Saldırı vektörleri Linux'ta hala keşfedilmiş olsa da, açık kaynak teknolojisi sayesinde herkes güvenlik açıklarını gözden geçirebilir, bu da tanımlama ve çözümleme sürecini daha hızlı ve daha kolay hale getirir. Bu arada, Windows yıllar içinde güvenlik sistemini iyileştirmede uzun adımlar atmış olsa da, hala kötü niyetli bilgisayar korsanlarının birincil hedefidir. Geniş kullanıcı tabanı nedeniyle Microsoft, her zaman yeni tehditlere karşı savunmasız durumdadır.

8. Run Seviyesi

Çalıştırma düzeyi, başlangıç durumu (önyükleme sırasında başlatılan ilk süreç) ve hangi sistem hizmetlerinin çalışmakta olduğunu tanımlayan tüm sistem olarak tanımlanabilir. Çalışma seviyeleri sayılar kullanılarak tanımlanır. Linux farklı çalıştırma düzeylerinde durabilirken, Windows bir yöneticinin karşılaşılan sorunu düzeltmesi için çalışma düzeyi 3'te yeniden başlatmaktadır.

9. Komut Satırı Kullanımı

Linux işletim sisteminde komut satırı, yönetim ve günlük görevler için kullanılan çok kullanışlı ve güçlü bir araçtır. Windows'ta, bir komut satırı açmak ve temel bir dizi işlemi gerçekleştirmek için 'cmd' komutu kullanılabilir. Komut satırının sınırlı uygulamalarını telafi etmek için PowerShell'e sahiptir.

10. Güvenilirlik

Linux işletim sistemi, ilk sürümünden bu yana sistem güvenliğine, süreç yönetimine ve çalışma süresine güçlü bir şekilde odaklandı. Yıllar boyunca, Linux bunlara odaklanma konusunda hiçbir zaman yolunda gitmedi. Bu nedenle, herkesin bildiği gibi güvenli ve güvenilir bir İşletim Sistemi olarak adlandırılabilir. Aksine, Microsoft yıllar içinde güvenilirlik katsayısında iyileştirmeler yapmış olsa da hala Linux ile aynı seviyede değil. Sistem kararsızlığına ve güvenlik açıklarına yol açabilecek kullanıcı dostu ve erişim kolaylığı adına birçok özelliği bıraktı, böylece Windows Linux'a kıyasla çok güvenilir değil.

11. Sistem Güncellemeleri

Linux işletim sisteminde, kullanıcının güncellemeleri ne zaman ve ne yükleyeceği konusunda tam kontrolü vardır. Ayrıca, yeniden başlatma olmadan güncelleme işlemi daha da hızlıdır. Ancak Microsoft Windows, uygunsuz zamanlarda ortaya çıkan rastgele güncellemeleriyle ünlüdür. Güncelleme ayarları hakkında fazla bir şey bilmeyen acemi kullanıcılar için, yeniden başlatma gerekmeden önce güncellemeleri indirip kurarken bilgisayarı rahat bırakmaktan başka bir seçenekleri malesef yoktur.

12. Oyun

Windows oyun yarışını büyük bir farkla kazanıyor. Steam, Epic ve diğer birçok istemci, Windows kullanıcılarına hem AAA oyunları hem de küçük bağımsız oyunlarla oynama fırsatı sunuyor. Linux, birçok oyun için beta desteğinin sunulmasıyla birlikte oyun pazarına yavaş yavaş girerken, daha kat etmesi gereken önünde çok uzun bir yol var. Bir Linux işletim sistemi satın alırsanız, çok sayıda oyunu kaçırmış olacaksınız. Ayrıca, Grafik kartı üreticileri, daha geniş kullanıcı tabanı nedeniyle desteklerini Windows'a odaklamaktadır.

Linux ve Windows: Hatırlanması Gereken Önemli Noktalar

  • Linux açık kaynaklı bir işletim sistemidir, Microsoft ise ticari bir işletim sistemidir
  • Linux kullanıcıları, işletim sisteminin kaynak koduna erişebilir ve tamamen kendilerine göre değişiklikler yapabilir, Windows kullanıcıları ise (bu işlem malesef kolay olmuyor.)
  • Linux, özellikle orta derecede güçlü sistemlerde Windows işletim sisteminden daha hızlı çalışır, oysa Windows işletim sistemi zaman geçtikçe yavaşlama eğilimindedir.
  • Windows, tüketici deneyimini geliştirmek için veri toplarken Linux bunu yapmaz
  • Güvenilirlik bölümünde Linux, Windows'tan çok daha güvenilirdir.
  • Oyunlarda, çoğu geliştirici yalnızca Windows için oyunlar oluşturduğundan, Windows'un büyük bir farkla oyun alanında üstünlüğü vardır.
  • Linux son derece güvenli bir sistemdir ve Windows'ta olmayan açık kaynak platformu sayesinde hatalar ve güvenlik açıkları kolayca düzeltilebilir.
  • Son birkaç yılda Linux, özellikleri ve uygulamaları nedeniyle büyük işletme sahipleri için tercih edilen sistem olarak ortaya çıkışını gerççekleştirmiştir.

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Sizde kendinize ait fikirlerinizi belirtebilirsiniz.
 
Son düzenleme:

ByFelez

Uzman üye
9 Tem 2013
1,818
5
1,774

Windows VS Linux

Yeni bir PC almayı mı planlıyorsunuz? Mevcut işletim sisteminizi değiştirmek istiyor musunuz? Windows'un Linux'tan daha iyi olup olmadığı konusunda kafanız mı karıştı? O zaman Linux ve Windows arasında bilgi ve karşılaştırma veren bu açmış olduğum konu tam size göre. Linux vs Windows, yıllardır üzerinde tartışılan asırlık bir savaştır. 'En iyi' işletim sisteminin tek bir cevabı olamayacağını vurgulamak önemlidir, çünkü en iyisi gerçekten kullanıcının gereksinimlerine bağlıdır. Her iki sistemin de artılarını ve eksilerini tartışırken, belirli kriterler üzerinde adil bir inceleme yapmayı planlıyorum, iyi okumalar dilerim.

Linux ve Windows Arasındaki Fark

Ancak başlamadan önce, Linux ve Windows arasındaki farkı biraz daha iyi tanıyalım.


Windows İşletim Sistemi Nedir?

Windows İşletim Sistemi ilk olarak 1985 yılında Microsoft tarafından piyasaya sürüldü. Artık dünyadaki en büyük kullanıcı tabanına sahiptir. Yıllar boyunca yapılan bir dizi güncellemeyle, her işletim sistemi, kullanıcıların dosyaları görüntülemesine ve sistemleri üzerinde çalışmasına olanak tanıyan benzersiz bir grafik kullanıcı arabirimi ile birlikte gelir. Bugün gördüğümüz sistemlerin çoğu, Intel, AMD ve daha fazlası dahil olmak üzere x86 donanımında çalışmak üzere tasarlanmış Windows İşletim Sisteminde çalışıyor. Windows'un en son sürümü, 5 Ekim 2021'de Mıcrosoft tarafından sunulan Windows 11' dir

Linux İşletim Sistemi Nedir?

Linux İşletim Sistemi, 1990'ların başında Linus Torvalds tarafından oluşturulan açık kaynaklı bir işletim sistemidir. UNIX'e dayanan Linux, kullanıcıların mevcut kodu değiştirmelerine ve yeniden kullanabilecekleri ve hatta satabilecekleri farklı sürümlerini veya dağıtımlarını üretmelerine olanak tanır. Linux, sunucuları kurmak için en iyi seçenek olarak ortaya çıkmıştır, bu nedenle internetteki çoğu web sayfasına, dağıtımlarından biri tarafından desteklenen sistemler aracılığıyla hizmet verilmektedir. İşletim sistemi ayrıca masaüstlerinde, mobil cihazlarda, konsollarda, e-kitap okuyucularda ve çok daha fazlasında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Hem Linux hem de Windows dünyanın en iyi işletim sistemleri arasında sayılabilir ve her ikisi de bilgisayar dünyasındaki yerlerini sağlamlaştırmıştır. Bu konumda, iki işletim sisteminin bazı özelliklerini tartışacak ve ihtiyaçlarınız için en iyi işletim sistemini seçmenize yardımcı olmak için anlamlı bir karşılaştırma yapmaya çalıştım. Aşağıda iki sistem arasındaki bazı önemli farkları sizler için yazmış bulunmaktayım,

1. Prince ve Lisanslama

Linux işletim sistemi ve yardımcı programlarının ve kitaplıklarının çoğu, kullanım ve değişiklik için tamamen ücretsiz ve açık kaynaklıdır. Linux işletim sisteminin ek destekli ücretli dağıtımları piyasada bulunsa da, fiyatları oldukça uygun. GNU Genel Kamu Lisansı altındaki Linux, kullanıcıların çok sayıda sistemi değiştirmesine, yeniden kullanmasına ve hatta kendi değiştirilmiş sürümlerini satmasına izin verir.
Microsoft Windows işletim sistemi, kullanıcılara kaynak koduna erişim sağlamayan Microsoft Lisansı ile birlikte gelir. Böylece standart kullanıcı seviyesinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Microsoft Lisansı, standart sürümleri için 70$ ile 200$ arasında değişmektedir.


2. Kullanım Kolaylığı

Bu, kişiden kişiye değişebileceğinden, yapılması zor bir karşılaştırma olabilir. Bununla birlikte, Linux, sürekli modernizasyon yoluyla yıllar içinde ayakta kalan kullanılabilirliğini yeniledi. Linux Mind gibi dağıtımların piyasaya sürülmesiyle kurulum ve kurulum süreci daha kolay hale getirildi. Sürekli güncellemeler sayesinde, teknik bilgisi çok az olan veya hiç olmayan kişiler de yazılım yükleyebilir ve e-posta, müzik ve video oynatma ve internette gezinme gibi normal etkinlikleri gerçekleştirebilir.
Windows'un sahip olduğu pazar hakimiyeti nedeniyle, birçok cihaza önceden yüklenmiş olarak gelir. Yeni bir cihaz satın alıyorsanız, yüklü bir Windows işletim sistemi sürümüyle gelme olasılığı yüksektir. Piyasadaki üstünlüğü ile kullanıcıların büyük bir çoğunluğu arayüzüne zaten alışmış durumda. Ayrıca, kullanımı kolay araç çubuğu ve programların kolay kurulumu, onu hem yeni hem de eski kullanıcılar için mükemmel bir seçim haline getiriyor.

3. Destek

Linux dünya çapında çok büyük bir kullanıcı tabanına sahip olduğundan, Linux için büyük bir çevrimiçi destek mevcuttur. Linux işletim sistemi topluluğu, kullanıcılara forumlar, soru panoları ve destek web siteleri aracılığıyla destek sağlar.
Windows işletim sistemi, entegre ve çevrimiçi yardım sistemleri, özel web siteleri ve forumlar aracılığıyla kolayca erişilebilir desteğe sahiptir. Buna ek olarak, Windows hakkında çok sayıda video ve kitap, tüm beceri seviyelerindeki kişiler için çevrimiçi olarak mevcuttur.


4. Çeşit

Linux açık kaynaklı olduğundan ve kolayca değiştirilebilir olduğundan, kullanıcının ihtiyaçlarına göre son derece özelleştirilebilir birçok dağıtımı mevcuttur. Kod bilginiz varsa, kodu kendiniz geliştirebilir ve işletim sistemini değiştirebilirsiniz.
Windows işletim sisteminde özelleştirme kolay değildir ve yalnızca birkaç kullanıcı özelleştirmesi mevcuttur.


5. Hız

Hız söz konusu olduğunda, Linux Windows'u kolayca yener. Windows'tan farklı olarak Linux, birden fazla işlemin kullanılması söz konusu olduğunda 'bogging'i en aza indirme eğilimindedir. Linux'taki Ext4 dosya sistemi, aygıtı verimli tutma konusunda övgüye değer bir iş çıkarıyor. Birleştirme artık öldü ve Linux'ta gömülü. Herhangi bir Windows işletim sisteminin makul ve asgari düzeyde kullanılmasının bile, onu ancak katı bir kullanım planı izlendiğinde önlenebilecek dayanılmaz ve ıstırap verici seviyelere indirebileceğini belirtmekte bir sakınca yoktur. Birden çok işlem kullanıldığında, Bellek ve Disk kullanımı aşırı falzlalaşıyor.

6. Gizlilik

Son birkaç yılda, Windows giderek daha fazla reklam odaklı hale geldi. Kullanıcılar vazgeçebilse de, Microsoft artık reklama bakış açısını belirledi. Ayrıca Windows, asistanı daha iyi hale getirmek için OneDrive ile senkronizasyon ve Cortana aracılığıyla davranış analizi ile bilgisayarınızda ne yaptığınızı bilir. Birçok kişi Microsoft Windows'un sunduğu araçlara düşkündür, ancak ne olursa olsun müdahale müdahale içindirdedirler.
Linux kullanıcıları ise kullanıcılarının gizliliğini dikkate alan bir İşletim sistemine sahiptir. Linux cihazları ayrıca yerleşik bir son teknoloji şifreleme ile donatılmıştır; bu, kullanıcıların daha iyi güvenlikten ve üçüncü taraf uygulamalardan daha az izinsiz girişten emin olabileceği anlamına gelir.

7. Güvenlik

Linux genellikle Windows'tan daha güvenlidir. Saldırı vektörleri Linux'ta hala keşfedilmiş olsa da, açık kaynak teknolojisi sayesinde herkes güvenlik açıklarını gözden geçirebilir, bu da tanımlama ve çözümleme sürecini daha hızlı ve daha kolay hale getirir. Bu arada, Windows yıllar içinde güvenlik sistemini iyileştirmede uzun adımlar atmış olsa da, hala kötü niyetli bilgisayar korsanlarının birincil hedefidir. Geniş kullanıcı tabanı nedeniyle Microsoft, her zaman yeni tehditlere karşı savunmasız durumdadır.

8. Run Seviyesi

Çalıştırma düzeyi, başlangıç durumu (önyükleme sırasında başlatılan ilk süreç) ve hangi sistem hizmetlerinin çalışmakta olduğunu tanımlayan tüm sistem olarak tanımlanabilir. Çalışma seviyeleri sayılar kullanılarak tanımlanır. Linux farklı çalıştırma düzeylerinde durabilirken, Windows bir yöneticinin karşılaşılan sorunu düzeltmesi için çalışma düzeyi 3'te yeniden başlatmaktadır.

9. Komut Satırı Kullanımı

Linux işletim sisteminde komut satırı, yönetim ve günlük görevler için kullanılan çok kullanışlı ve güçlü bir araçtır. Windows'ta, bir komut satırı açmak ve temel bir dizi işlemi gerçekleştirmek için 'cmd' komutu kullanılabilir. Komut satırının sınırlı uygulamalarını telafi etmek için PowerShell'e sahiptir.

10. Güvenilirlik

Linux işletim sistemi, ilk sürümünden bu yana sistem güvenliğine, süreç yönetimine ve çalışma süresine güçlü bir şekilde odaklandı. Yıllar boyunca, Linux bunlara odaklanma konusunda hiçbir zaman yolunda gitmedi. Bu nedenle, herkesin bildiği gibi güvenli ve güvenilir bir İşletim Sistemi olarak adlandırılabilir. Aksine, Microsoft yıllar içinde güvenilirlik katsayısında iyileştirmeler yapmış olsa da hala Linux ile aynı seviyede değil. Sistem kararsızlığına ve güvenlik açıklarına yol açabilecek kullanıcı dostu ve erişim kolaylığı adına birçok özelliği bıraktı, böylece Windows Linux'a kıyasla çok güvenilir değil.

11. Sistem Güncellemeleri

Linux işletim sisteminde, kullanıcının güncellemeleri ne zaman ve ne yükleyeceği konusunda tam kontrolü vardır. Ayrıca, yeniden başlatma olmadan güncelleme işlemi daha da hızlıdır. Ancak Microsoft Windows, uygunsuz zamanlarda ortaya çıkan rastgele güncellemeleriyle ünlüdür. Güncelleme ayarları hakkında fazla bir şey bilmeyen acemi kullanıcılar için, yeniden başlatma gerekmeden önce güncellemeleri indirip kurarken bilgisayarı rahat bırakmaktan başka bir seçenekleri malesef yoktur.

12. Oyun

Windows oyun yarışını büyük bir farkla kazanıyor. Steam, Epic ve diğer birçok istemci, Windows kullanıcılarına hem AAA oyunları hem de küçük bağımsız oyunlarla oynama fırsatı sunuyor. Linux, birçok oyun için beta desteğinin sunulmasıyla birlikte oyun pazarına yavaş yavaş girerken, daha kat etmesi gereken önünde çok uzun bir yol var. Bir Linux işletim sistemi satın alırsanız, çok sayıda oyunu kaçırmış olacaksınız. Ayrıca, Grafik kartı üreticileri, daha geniş kullanıcı tabanı nedeniyle desteklerini Windows'a odaklamaktadır.

Linux ve Windows: Hatırlanması Gereken Önemli Noktalar

  • Linux açık kaynaklı bir işletim sistemidir, Microsoft ise ticari bir işletim sistemidir
  • Linux kullanıcıları, işletim sisteminin kaynak koduna erişebilir ve tamamen kendilerine göre değişiklikler yapabilir, Windows kullanıcıları ise (bu işlem malesef kolay olmuyor.)
  • Linux, özellikle orta derecede güçlü sistemlerde Windows işletim sisteminden daha hızlı çalışır, oysa Windows işletim sistemi zaman geçtikçe yavaşlama eğilimindedir.
  • Windows, tüketici deneyimini geliştirmek için veri toplarken Linux bunu yapmaz
  • Güvenilirlik bölümünde Linux, Windows'tan çok daha güvenilirdir.
  • Oyunlarda, çoğu geliştirici yalnızca Windows için oyunlar oluşturduğundan, Windows'un büyük bir farkla oyun alanında üstünlüğü vardır.
  • Linux son derece güvenli bir sistemdir ve Windows'ta olmayan açık kaynak platformu sayesinde hatalar ve güvenlik açıkları kolayca düzeltilebilir.
  • Son birkaç yılda Linux, özellikleri ve uygulamaları nedeniyle büyük işletme sahipleri için tercih edilen sistem olarak ortaya çıkışını gerççekleştirmiştir.

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Sizde kendinize ait fikirlerinizi belirtebilirsiniz.
Ellerinize Sağlık, Mükemmel Bir Konu Olmuş :)
 

Alerantt

Üye
2 Nis 2022
157
2
61
39.790038,39.476472
Her ikiside çok güzel. Windows'ta hack işlemleri kısıtlı bir şekilde yapılabiliyor. Linux'u anlatmaya gerek yok zaten. Ben Linux indirmeyi tercih ederdim. Güzel konu...
 

DOKTR1N

Moderatör
elinize sağlık, çoğu içreik windows ile uyumlu olduğu için beb windowsu tercih ederim
Konu ile ilgili cevaplarınız için teşekkür ederim
Her ikiside çok güzel. Windows'ta hack işlemleri kısıtlı bir şekilde yapılabiliyor. Linux'u anlatmaya gerek yok zaten. Ben Linux indirmeyi tercih ederdim. Güzel konu...
Konu ile ilgili cevaplarınız için teşekkür ederim
Teşekkür ederim sağolun
 
13 Nis 2022
179
113
тüяκıчe

Windows VS Linux

Yeni bir PC almayı mı planlıyorsunuz? Mevcut işletim sisteminizi değiştirmek istiyor musunuz? Windows'un Linux'tan daha iyi olup olmadığı konusunda kafanız mı karıştı? O zaman Linux ve Windows arasında bilgi ve karşılaştırma veren bu açmış olduğum konu tam size göre. Linux vs Windows, yıllardır üzerinde tartışılan asırlık bir savaştır. 'En iyi' işletim sisteminin tek bir cevabı olamayacağını vurgulamak önemlidir, çünkü en iyisi gerçekten kullanıcının gereksinimlerine bağlıdır. Her iki sistemin de artılarını ve eksilerini tartışırken, belirli kriterler üzerinde adil bir inceleme yapmayı planlıyorum, iyi okumalar dilerim.

Linux ve Windows Arasındaki Fark

Ancak başlamadan önce, Linux ve Windows arasındaki farkı biraz daha iyi tanıyalım.


Windows İşletim Sistemi Nedir?

Windows İşletim Sistemi ilk olarak 1985 yılında Microsoft tarafından piyasaya sürüldü. Artık dünyadaki en büyük kullanıcı tabanına sahiptir. Yıllar boyunca yapılan bir dizi güncellemeyle, her işletim sistemi, kullanıcıların dosyaları görüntülemesine ve sistemleri üzerinde çalışmasına olanak tanıyan benzersiz bir grafik kullanıcı arabirimi ile birlikte gelir. Bugün gördüğümüz sistemlerin çoğu, Intel, AMD ve daha fazlası dahil olmak üzere x86 donanımında çalışmak üzere tasarlanmış Windows İşletim Sisteminde çalışıyor. Windows'un en son sürümü, 5 Ekim 2021'de Mıcrosoft tarafından sunulan Windows 11' dir

Linux İşletim Sistemi Nedir?

Linux İşletim Sistemi, 1990'ların başında Linus Torvalds tarafından oluşturulan açık kaynaklı bir işletim sistemidir. UNIX'e dayanan Linux, kullanıcıların mevcut kodu değiştirmelerine ve yeniden kullanabilecekleri ve hatta satabilecekleri farklı sürümlerini veya dağıtımlarını üretmelerine olanak tanır. Linux, sunucuları kurmak için en iyi seçenek olarak ortaya çıkmıştır, bu nedenle internetteki çoğu web sayfasına, dağıtımlarından biri tarafından desteklenen sistemler aracılığıyla hizmet verilmektedir. İşletim sistemi ayrıca masaüstlerinde, mobil cihazlarda, konsollarda, e-kitap okuyucularda ve çok daha fazlasında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Hem Linux hem de Windows dünyanın en iyi işletim sistemleri arasında sayılabilir ve her ikisi de bilgisayar dünyasındaki yerlerini sağlamlaştırmıştır. Bu konumda, iki işletim sisteminin bazı özelliklerini tartışacak ve ihtiyaçlarınız için en iyi işletim sistemini seçmenize yardımcı olmak için anlamlı bir karşılaştırma yapmaya çalıştım. Aşağıda iki sistem arasındaki bazı önemli farkları sizler için yazmış bulunmaktayım,

1. Prince ve Lisanslama

Linux işletim sistemi ve yardımcı programlarının ve kitaplıklarının çoğu, kullanım ve değişiklik için tamamen ücretsiz ve açık kaynaklıdır. Linux işletim sisteminin ek destekli ücretli dağıtımları piyasada bulunsa da, fiyatları oldukça uygun. GNU Genel Kamu Lisansı altındaki Linux, kullanıcıların çok sayıda sistemi değiştirmesine, yeniden kullanmasına ve hatta kendi değiştirilmiş sürümlerini satmasına izin verir.
Microsoft Windows işletim sistemi, kullanıcılara kaynak koduna erişim sağlamayan Microsoft Lisansı ile birlikte gelir. Böylece standart kullanıcı seviyesinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Microsoft Lisansı, standart sürümleri için 70$ ile 200$ arasında değişmektedir.


2. Kullanım Kolaylığı

Bu, kişiden kişiye değişebileceğinden, yapılması zor bir karşılaştırma olabilir. Bununla birlikte, Linux, sürekli modernizasyon yoluyla yıllar içinde ayakta kalan kullanılabilirliğini yeniledi. Linux Mind gibi dağıtımların piyasaya sürülmesiyle kurulum ve kurulum süreci daha kolay hale getirildi. Sürekli güncellemeler sayesinde, teknik bilgisi çok az olan veya hiç olmayan kişiler de yazılım yükleyebilir ve e-posta, müzik ve video oynatma ve internette gezinme gibi normal etkinlikleri gerçekleştirebilir.
Windows'un sahip olduğu pazar hakimiyeti nedeniyle, birçok cihaza önceden yüklenmiş olarak gelir. Yeni bir cihaz satın alıyorsanız, yüklü bir Windows işletim sistemi sürümüyle gelme olasılığı yüksektir. Piyasadaki üstünlüğü ile kullanıcıların büyük bir çoğunluğu arayüzüne zaten alışmış durumda. Ayrıca, kullanımı kolay araç çubuğu ve programların kolay kurulumu, onu hem yeni hem de eski kullanıcılar için mükemmel bir seçim haline getiriyor.

3. Destek

Linux dünya çapında çok büyük bir kullanıcı tabanına sahip olduğundan, Linux için büyük bir çevrimiçi destek mevcuttur. Linux işletim sistemi topluluğu, kullanıcılara forumlar, soru panoları ve destek web siteleri aracılığıyla destek sağlar.
Windows işletim sistemi, entegre ve çevrimiçi yardım sistemleri, özel web siteleri ve forumlar aracılığıyla kolayca erişilebilir desteğe sahiptir. Buna ek olarak, Windows hakkında çok sayıda video ve kitap, tüm beceri seviyelerindeki kişiler için çevrimiçi olarak mevcuttur.


4. Çeşit

Linux açık kaynaklı olduğundan ve kolayca değiştirilebilir olduğundan, kullanıcının ihtiyaçlarına göre son derece özelleştirilebilir birçok dağıtımı mevcuttur. Kod bilginiz varsa, kodu kendiniz geliştirebilir ve işletim sistemini değiştirebilirsiniz.
Windows işletim sisteminde özelleştirme kolay değildir ve yalnızca birkaç kullanıcı özelleştirmesi mevcuttur.


5. Hız

Hız söz konusu olduğunda, Linux Windows'u kolayca yener. Windows'tan farklı olarak Linux, birden fazla işlemin kullanılması söz konusu olduğunda 'bogging'i en aza indirme eğilimindedir. Linux'taki Ext4 dosya sistemi, aygıtı verimli tutma konusunda övgüye değer bir iş çıkarıyor. Birleştirme artık öldü ve Linux'ta gömülü. Herhangi bir Windows işletim sisteminin makul ve asgari düzeyde kullanılmasının bile, onu ancak katı bir kullanım planı izlendiğinde önlenebilecek dayanılmaz ve ıstırap verici seviyelere indirebileceğini belirtmekte bir sakınca yoktur. Birden çok işlem kullanıldığında, Bellek ve Disk kullanımı aşırı falzlalaşıyor.

6. Gizlilik

Son birkaç yılda, Windows giderek daha fazla reklam odaklı hale geldi. Kullanıcılar vazgeçebilse de, Microsoft artık reklama bakış açısını belirledi. Ayrıca Windows, asistanı daha iyi hale getirmek için OneDrive ile senkronizasyon ve Cortana aracılığıyla davranış analizi ile bilgisayarınızda ne yaptığınızı bilir. Birçok kişi Microsoft Windows'un sunduğu araçlara düşkündür, ancak ne olursa olsun müdahale müdahale içindirdedirler.
Linux kullanıcıları ise kullanıcılarının gizliliğini dikkate alan bir İşletim sistemine sahiptir. Linux cihazları ayrıca yerleşik bir son teknoloji şifreleme ile donatılmıştır; bu, kullanıcıların daha iyi güvenlikten ve üçüncü taraf uygulamalardan daha az izinsiz girişten emin olabileceği anlamına gelir.

7. Güvenlik

Linux genellikle Windows'tan daha güvenlidir. Saldırı vektörleri Linux'ta hala keşfedilmiş olsa da, açık kaynak teknolojisi sayesinde herkes güvenlik açıklarını gözden geçirebilir, bu da tanımlama ve çözümleme sürecini daha hızlı ve daha kolay hale getirir. Bu arada, Windows yıllar içinde güvenlik sistemini iyileştirmede uzun adımlar atmış olsa da, hala kötü niyetli bilgisayar korsanlarının birincil hedefidir. Geniş kullanıcı tabanı nedeniyle Microsoft, her zaman yeni tehditlere karşı savunmasız durumdadır.

8. Run Seviyesi

Çalıştırma düzeyi, başlangıç durumu (önyükleme sırasında başlatılan ilk süreç) ve hangi sistem hizmetlerinin çalışmakta olduğunu tanımlayan tüm sistem olarak tanımlanabilir. Çalışma seviyeleri sayılar kullanılarak tanımlanır. Linux farklı çalıştırma düzeylerinde durabilirken, Windows bir yöneticinin karşılaşılan sorunu düzeltmesi için çalışma düzeyi 3'te yeniden başlatmaktadır.

9. Komut Satırı Kullanımı

Linux işletim sisteminde komut satırı, yönetim ve günlük görevler için kullanılan çok kullanışlı ve güçlü bir araçtır. Windows'ta, bir komut satırı açmak ve temel bir dizi işlemi gerçekleştirmek için 'cmd' komutu kullanılabilir. Komut satırının sınırlı uygulamalarını telafi etmek için PowerShell'e sahiptir.

10. Güvenilirlik

Linux işletim sistemi, ilk sürümünden bu yana sistem güvenliğine, süreç yönetimine ve çalışma süresine güçlü bir şekilde odaklandı. Yıllar boyunca, Linux bunlara odaklanma konusunda hiçbir zaman yolunda gitmedi. Bu nedenle, herkesin bildiği gibi güvenli ve güvenilir bir İşletim Sistemi olarak adlandırılabilir. Aksine, Microsoft yıllar içinde güvenilirlik katsayısında iyileştirmeler yapmış olsa da hala Linux ile aynı seviyede değil. Sistem kararsızlığına ve güvenlik açıklarına yol açabilecek kullanıcı dostu ve erişim kolaylığı adına birçok özelliği bıraktı, böylece Windows Linux'a kıyasla çok güvenilir değil.

11. Sistem Güncellemeleri

Linux işletim sisteminde, kullanıcının güncellemeleri ne zaman ve ne yükleyeceği konusunda tam kontrolü vardır. Ayrıca, yeniden başlatma olmadan güncelleme işlemi daha da hızlıdır. Ancak Microsoft Windows, uygunsuz zamanlarda ortaya çıkan rastgele güncellemeleriyle ünlüdür. Güncelleme ayarları hakkında fazla bir şey bilmeyen acemi kullanıcılar için, yeniden başlatma gerekmeden önce güncellemeleri indirip kurarken bilgisayarı rahat bırakmaktan başka bir seçenekleri malesef yoktur.

12. Oyun

Windows oyun yarışını büyük bir farkla kazanıyor. Steam, Epic ve diğer birçok istemci, Windows kullanıcılarına hem AAA oyunları hem de küçük bağımsız oyunlarla oynama fırsatı sunuyor. Linux, birçok oyun için beta desteğinin sunulmasıyla birlikte oyun pazarına yavaş yavaş girerken, daha kat etmesi gereken önünde çok uzun bir yol var. Bir Linux işletim sistemi satın alırsanız, çok sayıda oyunu kaçırmış olacaksınız. Ayrıca, Grafik kartı üreticileri, daha geniş kullanıcı tabanı nedeniyle desteklerini Windows'a odaklamaktadır.

Linux ve Windows: Hatırlanması Gereken Önemli Noktalar

  • Linux açık kaynaklı bir işletim sistemidir, Microsoft ise ticari bir işletim sistemidir
  • Linux kullanıcıları, işletim sisteminin kaynak koduna erişebilir ve tamamen kendilerine göre değişiklikler yapabilir, Windows kullanıcıları ise (bu işlem malesef kolay olmuyor.)
  • Linux, özellikle orta derecede güçlü sistemlerde Windows işletim sisteminden daha hızlı çalışır, oysa Windows işletim sistemi zaman geçtikçe yavaşlama eğilimindedir.
  • Windows, tüketici deneyimini geliştirmek için veri toplarken Linux bunu yapmaz
  • Güvenilirlik bölümünde Linux, Windows'tan çok daha güvenilirdir.
  • Oyunlarda, çoğu geliştirici yalnızca Windows için oyunlar oluşturduğundan, Windows'un büyük bir farkla oyun alanında üstünlüğü vardır.
  • Linux son derece güvenli bir sistemdir ve Windows'ta olmayan açık kaynak platformu sayesinde hatalar ve güvenlik açıkları kolayca düzeltilebilir.
  • Son birkaç yılda Linux, özellikleri ve uygulamaları nedeniyle büyük işletme sahipleri için tercih edilen sistem olarak ortaya çıkışını gerççekleştirmiştir.

Okuduğunuz için teşekkür ederim. Sizde kendinize ait fikirlerinizi belirtebilirsiniz.
Ellerinize Sağlık.
 
22 Nis 2016
144
69
Atatürk
Emeğine sağlık, fakat Linux ile Windows karşılaştırması yapmışız. Bilgim üzerine Linux bir çekirdektir. Bu karşılaştırmayı Linuxun herhangi bir dağılımı (ubuntu,kali linux, vb) ile karşılaştırma yaparsak daha tercih edilebilir olurdu. Veya konuyu GNU/Linux olarak güncelleyebilirsiniz. Saygılar Yanlışım varsa benide bilgilendirebilirsiniz.
 

DOKTR1N

Moderatör
Emeğine sağlık, fakat Linux ile Windows karşılaştırması yapmışız. Bilgim üzerine Linux bir çekirdektir. Bu karşılaştırmayı Linuxun herhangi bir dağılımı (ubuntu,kali linux, vb) ile karşılaştırma yaparsak daha tercih edilebilir olurdu. Veya konuyu GNU/Linux olarak güncelleyebilirsiniz. Saygılar Yanlışım varsa benide bilgilendirebilirsiniz.
Merhaba sayın üye;
Diğer işletim sistemlerinden farklı olarak açık kaynak kodlu bir yapıya sahip olan Linux, bir öğrenci olan Linus Torvalds tarafından Finlandiya'da geliştirilmiş ve daha sonra internet üzerindeki çok sayıda programcının katkıları ile bugün yaygın bir şekilde kullanılan bir işletim sistemi haline gelmiştir.
-
Ayrıca yorumunuz için teşekkür ederim.
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.