Yüksek Seviyeli Programlama Dilleri | Noah Parker // Terörle Mücadele Kulübü

x4807

Katılımcı Üye
10 Ağu 2019
985
17
Merhabalar bugün sizlere yüksek seviyeli programlama dillerinin anlatmaya çalışacağım :)


Bu konuyu okumadan önce bir önceki konuyu okursanız daha hakim olursunuz bu konuya.


https://www.turkhackteam.org/genel-programlama/1886685-programlama-dillerinin-siniflari-noah-parker-terorle-mucadele-kulubu.html


RGQJLC.gif



Yüksek seviyeli programlama dilleri bilgisayarın donanımsal özelliklerinden bağımsız olarak kullanıcı dostu yazılımlar oluşturmaya yardım sağlayan dillerdir. Bu diller 1950 civarlaında çıkmaya başlamıştır.


Bilgisayaların geçmiş zamanlarında herhangi bir yazılım geliştirmek bu kadar basit değildi. Nedenine gelirsek o yazılımı yazacak şahsın donanım bilgisinin olması ve makine dillerini bilmesi gerekiyordu. Yüksek seviyeli programlama dillerinin sytnax ile çalışmaları sayesinde bu engeller ortadan kalkmış oldu.


Yüksek seviyeli programlama dilleri makine dillerinden çok ( 01010 vb. ) günümüzde kullanılan dile benzer. Sonuçta kod yazılırken kendi dilinize benzer bir dil ile yazılacağı için hem öğrenmesi hem de yazılması makine dillerine göre çok daha kolaylaştırıldı.


Bu dilleri aslında makineler okuyamaz nedenine gelirsek sonuçta makine dillerinden olmadıkları için birbirleri ile iletişim kuramazlar bunu iki farklı dildeki insanlar gibi düşünebilirsiniz. Yüksek seviyeli programlama dilleri ile yazılmış kodları makineler bir yorumlayıcı veya derleyici sayesinde makine diline dönüştürülür ve oradan CPU'ya gönderilirler.


Günümüzdeki dillerin çoğu yüksek seviyeli programlama dilleridir buna örnek vermem gerekirse C++, C#, Java, Visual Basic vb.


RGQJLC.gif


Ada


Ada yapısal, statik tipli, geniş spektrumlu ve nesne yönelimli bir yüksek seviyeli programlama dilidir. Amerikan Savunma Bakanlığı tarafından 1975-1983 yılları arasında içerideki bir ekibe sipariş ettirilmiştir. Ordudaki bazı donanımları çalıştıracak ortak bir yazılım olarak düşünülmüştür. Temeli içinde ALGOL, Pascal ve PL/1 vardır.


uodUH1.jpeg


RGQJLC.gif



ALGOL


İsminin açılmı "Algoritmic Language"dir yani "Algoritmik Dil"anlamına gelir. Bu yüksek seviyeli programlama dili evrensel, uluslarası bir dil yaratma çalışmaları sonucunda ortaya çıkmıştır. Bu dil C++, Java gibi dillerin atası sayılabilir.


Rs1mT0.png


RGQJLC.gif



C++


1979 yılında geliştirilmeye başlanmış ve C'yi kapsayan günümüzde yaygın olarak kullanılan genel amaçlı bir yüksek seviyeli programlama dilidir.


IBIMt2.jpeg


RGQJLC.gif


C#


Günümüzde en çok kullanılan farklı bir dilidir. Java ile çok fazla benzerlik taşır bunun nedeni olarak ikisininde temelinde ALGOL olduğunu söyleyebiliriz. Microsoft tarafından geliştirilen C++, Visual Basic gibi dillerdeki tutarsızlıkları kaldırmak ğiçin geliştirilmiş olmasına rağmen nesne yönelimli dillerin arasında en gelişmişlerinden birisi olmayı başarmıştır.


hwcMb2.jpeg


RGQJLC.gif



COBOL


Bu dil ticaret ve iş yerleri yönetimiyle alakalı konularda global olarak kullanılması için hazırlanmıştır. Sayı tipi sınırsızdır. Üniversiteler, Hükümetler ve Ticari Kuruluşlar tarafından oluşturulan bir komite yarafından yapılmıştır.


BBFS5s.jpeg


RGQJLC.gif



BASIC


Günümüzde çeşitli türevleri kullanılmakta olan yüksek seviyeli bir programlama dilidir.


Tl5XmP.jpeg


RGQJLC.gif


Fortran


Genellikle sayısal ve bilimsel hesaplamalar için uygun bir dildir. BASIC, ALGOL 58 gibi dilleri etkilemiştir.


k2lF2K.jpeg


RGQJLC.gif



Java


Açık kaynak kodlu, zeminden bağımsız, nesneye yönelik, yüksek verimli ve çok işlevli bir dildir. C#, Python, PHP gibi dilleri etkilemiştir.


VWQpyK.png


RGQJLC.gif


JavaScript


Günümüzde yaygın olarak web tarayıcılarında kullanılmakta olan dinamik bir yüksek seviyeli programlama dilidir. Tarayıcının kullanıcı ile etkileşimde bulunması, tarayıcının kontrol edilmesi, sunucu ile iletişime geçilmesi ve web sayfasının içeriğinin değiştirilmesi gibi işlevleri vardır. Node.js gibi platformlar sayesinde sunucular tarafından da yaygın olarak kullanılmaktadır. C, Java, Perl, Python gibi dillerden etkilenmiştir.


EcRuMO.jpeg


RGQJLC.gif



Objective-C


C dilinin üzerine yazılmış nesne tabanlı yansımalı bir programlama dilidir. Günümüzde macOS ve GNUstep işletim sistemlerinde kullanılmaktadır.


AMG3sP.png


RGQJLC.gif



Visual Basic


Microsoft tarafından BASIC programlama dili üzerine geliştirilmiş olay yönlendirmeli, nesne tabanlı bir yüksek seviye programlama dilidir.


cQr5jk.jpeg


RGQJLC.gif



Pascal


Çeşitli türevleri hala yaygın olarak kullanılmakta olan önemli bir programlama dilidir. Ada, Java gibi dilleri etkilemiştir ve ALGOL'den etkilenmiştir.


iGfm2w.jpeg


RGQJLC.gif



Perl


Yaklaşık olarak tüm işletim sistemlerinde çalışabilir. Python, Pascal, C, C++ gibi dillerden etkilenmiştir ve Python, PHP, Ruby, JavaScript gibi dilleri etkilemiştir.


cb7M43.png


RGQJLC.gif



PHP


İnternet için üretilmiş, sunucu taraflı, geniş kullanımlı HTML içerisine gömülebilen bir programlama dilidir. C, Perl, Java, C++ gibi dillerden etkilenmiştir.


0qt8YE.jpeg


RGQJLC.gif



Python


Birçok kişinin programlama başlarken öğrendiği ilk dildir. Bu dil nesne yönelimli, yorumlamalı ve etkileşimli bir dildir. Yaklaşık olarak her platformlarda çalışabilir. Python ile bir çok alanda yazılım geliştirilebilir. ALGOL 68, C, Java, Perl gibi dillerden etkilenmiştir ve Ruby, JavaScript gibi dilleri etkilemiştir.


uKr3lp.png


RGQJLC.gif



Prolog


Bu dil yapay zeka uygulamalarında kullanılan beşinci nesil bilgisayar dillerinden bir mantık programlama dilidir.


OimvzF.png


RGQJLC.gif



Ruby


Nesneye yöneik, fonksiyonel bir dildir. Perl, Python, C++, Ada gibi dillerden etkilenmiş ve Swift gibi dilleri etkilemiştir.


9YAIMj.png


RGQJLC.gif



Swift


Apple tarafından IOS ve Mac uygulamaları geliştirmek için oluşturulan bir dildir. Objective-C, Python, C# gibi dillerden etkilenmiştir.


BpgKFQ.png


RGQJLC.gif





Bu konu bu kadardı :) Bir yanlışım varsa kusuruma bakmayın. İyi günler, forumlar :)
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.