Yazılım Dilleri Nasıl Öğrenilir? (html, php,python,c# vb.)

1 Tem 2021
64
18
19
Arkadaşlar merhabalar bi arkadaşla hedef koyduk sözleremizdende hiç bir şekilde dönmeyiz söz ise şu 6 yada 7 ay içerisinde "html,java,php,css,python,c# ve daha fazlası"
öğrenicez biraz zor olsa bile yapıcaz o yüzen bana dersler lazım bu dersleri nerede bulabiliriz ? ister ücretli olsun isterse ücretsiz yada burdaki hocalrın atığıda olur
yeterki iyi yerden öğrenmek istiyoruz
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

KaptanTR

Ar-Ge Ekibi Direktörü
17 Nis 2015
1,673
6
1,737
Hocam 5-6 dil yazmış , hepsinin syntaksini bilse ne yarar mantığını anlmadiktan sonra , mantıksız . Hangi alanlarda kullanildiklarini araştırma yaparak bulabilir .

Bunu kendisi tecrübe etmesi daha iyi olur. Üniversitelerin çoğu bu şekilde eğitim veriyor. Alan hakkında bilgi verilir , siz alan seçiminizi yaparsınız.
 

Voяtex

Üye
22 Kas 2021
195
74
Evdeyiz
Bunu kendisi tecrübe etmesi daha iyi olur. Üniversitelerin çoğu bu şekilde eğitim veriyor. Alan hakkında bilgi verilir , siz alan seçiminizi yaparsınız.
Yani uniler diyor alın size 10 dil bunların ne işe yaradığını bulun mu diyor ? Yani adam web yazarken Asambili kullanilmiyicagini ufak araştırmayla bulabilir . Alan seçimini dile Göre değil , dili alan seçimine göre yaparsınız.
 

KaptanTR

Ar-Ge Ekibi Direktörü
17 Nis 2015
1,673
6
1,737
Yani uniler diyor alın size 10 dil bunların ne işe yaradığını bulun mu diyor ? Yani adam web yazarken Asambili kullanilmiyicagini ufak araştırmayla bulabilir . Alan seçimini dile Göre değil , dili alan seçimine göre yaparsınız.

Hayır, size şöyle örnek vereyim. Veri yapılarında c/c++ anlatır, web programlama dersinde php, siber güvenlik dersinde python gibi. Tabi ki de herkes bu şekilde öğrenmeli demiyorum. Sizin araştırma kabiliyetiniz yüksektir, o şekilde de öğrenebilirsiniz ama bu diğer arkadaşlar için uygun olmayabilir. Kimisi bunu tecrübe ederek öğrenmek ister. Bir teknolojiyi öğrendiğiniz zaman, diğer teknolojileri daha rahat öğrenirsiniz. Bunu yaparak zaman vakit kaybetmez aksine bilgisini artırmış olur.
 

Voяtex

Üye
22 Kas 2021
195
74
Evdeyiz
Hayır, size şöyle örnek vereyim. Veri yapılarında c/c++ anlatır, web programlama dersinde php, siber güvenlik dersinde python gibi. Tabi ki de herkes bu şekilde öğrenmeli demiyorum. Sizin araştırma kabiliyetiniz yüksektir, o şekilde de öğrenebilirsiniz ama bu diğer arkadaşlar için uygun olmayabilir. Kimisi bunu tecrübe ederek öğrenmek ister. Bir teknolojiyi öğrendiğiniz zaman, diğer teknolojileri daha rahat öğrenirsiniz. Bunu yaparak zaman vakit kaybetmez aksine bilgisini artırmış olur.
Hocam zaten araştırma kabiliyeti olmayan adam nasıl yazılımcı , siber güvenlikçi olsun .
 

Nolife

Üye
28 Mar 2021
241
5
77
Eleştirmiyorum doğruyu göstermeye çalışıyorum .
Haklısınız belirttiği yazılım dillerinin girdiği alanlar farklı ama zaten gönderilen eğitimlerde belirtiliyor c# ile mobil uygulama, oyun yapilabilir ve ya html css php de website yapilabilir diye söylüyor onu geçtim yorumlarida okuyabilir.
 
Son düzenleme:

RasperPascal

Katılımcı Üye
19 May 2020
445
4
290
Atatürk'ün İzinde
Merhaba ;

Bir Programlama Dili Nasıl Öğrenilir?

1-Bir Dil Seçmek

1. İlgi alanını belirle.
Herhangi bir programlama dili ile öğrenmeye başlayabilirsin (bazıları diğerlerinden kesinlikle "daha kolaydır"), ancak bir programlama dili öğrenerek neyi başarmak istediğini kendine sorarak başlarsan daha iyi olacaktır. Bu, ne tür bir programlamayla uğraşman gerektiğini belirlemene yardımcı olacak ve iyi bir başlangıç noktası sağlayacaktır.
  • Web geliştirme öğrenmek istiyorsan bilgisayar programları geliştirmeye kıyasla öğrenmen gereken tamamen farklı dillerle karşılaşacaksın. Mobil uygulama geliştirme, makine programlamasından farklı bir beceri gerektirir. Bütün bu kararlar tercihini etkileyecektir.
2. "Daha basit" bir dille başlamayı düşün.Kararın ne olursa olsun, üst düzey, basit dillerden biriyle başlamayı düşünebilirsin. Bu diller, neredeyse her dile uygulanabilecek temel kavramları ve düşünce süreçlerini öğreteceği için yeni başlayanlar için özellikle kullanışlıdır.
  • Bu kategorideki en popüler iki dil Python ve Ruby’dir. Bunların ikisi de oldukça okunabilir bir söz dizimi kullanan nesne yönelimli web uygulaması dilleridir.
  • "Nesne yönelimli"nin anlamı, dilin "nesne" kavramları veya derlenmiş veriler ve bunların manipülasyonu etrafında kurulduğu anlamına gelir. Bu, C++, Java, Objective-C ve PHP gibi birçok gelişmiş programlama dilinde kullanılan bir kavramdır.

3-Çeşitli diller için bazı temel eğitim yazılarını oku.Hangi dili öğrenmeye başlayacağın konusunda hâlâ emin değilsen birkaç farklı dil için bazı eğitim yazılarını oku. Eğer bir dil diğerlerinden biraz daha aklına yatıyorsa, hoşlanıp hoşlanmadığını görmek için o dil üzerinde biraz çalış. Her programlama dili için, wikiHow da dâhil olmak üzere, internet üzerinde çok sayıda eğitici kaynak mevcut:
  • Python - Aşina olduğunda oldukça güçlü olan harika bir başlangıç dili. Birçok web uygulamasında ve bazı oyunlarda kullanılır.
  • Java - Oyunlardan tut web uygulamalarından ATM yazılımlarına kadar sayısız türde programda kullanılır.
  • HTML - Web geliştiricisi için temel bir başlangıç noktasıdır. Başka bir tür web geliştirmeye geçmeden önce HTML'i halletmek hayati önem taşır.
  • C - Eski dillerden biri olan C hâlâ güçlü bir araçtır ve daha modern C++, C# ve Objective-C'nin temelini oluşturur.
2-Küçükten Başlamak


1-Dilin temel kavramlarını öğren.Bu adımın uygulanacak kısımları seçtiğin dile bağlı olarak değişmekle birlikte, tüm programlama dilleri kullanışlı programlar oluşturmak için gerekli olan temel kavramlara sahiptir. Bu kavramları erkenden öğrenmek ve uzmanlaşmak sorunları çözmeyi ve güçlü ve verimli kodlar yazmanı kolaylaştıracaktır. Birçok farklı dilde bulunan temel kavramlardan sadece birkaçı aşağıdadır:
  • Değişkenler - Bir değişken, değişen veri parçalarını saklamanın ve bunlara atıfta bulunmanın bir yoludur. Değişkenler değiştirilebilir ve çoğu zaman "tam sayılar", "karakterler" ve diğerleri gibi tanımlanmış türlere sahip olabilir ve bunlar, depolanabilecek veri türünü belirler. Kodlama yaparken, değişkenler, onları okuyan kişinin tanımlayabileceği isimlere sahiptir. Bu, değişkenin kodun geri kalanıyla nasıl etkileşime girdiğini anlamayı kolaylaştırır.
  • Koşullu İfadeler - Koşullu bir ifade, ifadenin doğru olup olmamasına bağlı olarak gerçekleştirilen bir eylemdir. Koşullu bir ifadenin en yaygın şekli "If-Then" ifadesidir. Eğer ifade doğru ise (ör., x = 5) o zaman bir şey olur. Eğer ifade yanlış ise (ör., x ! = 5) o zaman başka bir şey olur.
  • İşlevler veya Alt Rutinler - Bu kavramın gerçek adı dile bağlı olarak farklı adlandırılabilir. Aynı zamanda "Prosedür", "Yöntem" veya "Çağrılabilir Birim" olabilir. Bu aslında daha büyük bir program içinde daha küçük bir programdır. Bir fonksiyon, program tarafından defalarca "çağrılabilir" ve programcının verimli bir şekilde karmaşık programlar oluşturmasına olanak tanır.
  • Veri girişi - Bu hemen hemen her dilde kullanılan geniş bir kavramdır. Buna, veriyi depolamanın yanında bir kullanıcının girişini işlemek dâhildir. Bu verilerin nasıl toplandığı program tipine ve kullanıcı için mevcut olan girişlere (klavye, dosya vb.) bağlıdır. Bu, sonucun kullanıcıya nasıl döndürüldüğünü gösteren, ekranda görüntülenen veya bir dosyada gönderilen Çıkış ile yakından bağlantılıdır.

2-Gerekli yazılımları yükle.Pek çok programlama dili, kodu makinenin anlayabileceği bir dile çevirmek için tasarlanmış programlar olan derleyicilere ihtiyaç duyar. Python gibi diğer diller, programları derlemeden anında çalıştırabilen bir yorumlayıcı kullanır.
  • Bazı diller, genellikle bir kod editörü, bir derleyici ve/veya yorumlayıcı ve bir hata ayıklayıcı içeren IDE'lere (Integrated Development Environment - Tümleşik Geliştirme Ortamı) sahiptir. Bu, programcının gerekli herhangi bir işlevi bir yerde yerine getirmesini sağlar. IDE'ler ayrıca nesne hiyerarşilerinin ve dizinlerin görsel temsillerini içerebilir.
  • İnternet üzerinde çeşitli kod editörleri mevcuttur. Bu programlar söz dizimini vurgulamanın farklı yollarını sunar ve geliştirici dostu diğer araçları sağlar.

3-İlk Programını Oluşturmak



1-Her seferinde bir kavrama odaklan. Herhangi bir dil için öğretilen ilk programlardan biri "Merhaba Dünya" programıdır. Bu, ekranda "Merhaba, Dünya" metnini (veya bazı çeşitlerini) gösteren çok basit bir programdır. Bu program, ilk defa program yapacak olan kişilere temel ve işleyen bir program yapmaları için söz dizimini öğretmenin yanı sıra, görüntülenen çıktıların nasıl işleneceğini açıklar. Metni değiştirerek, temel verilerin program tarafından nasıl kullanıldığını öğrenebilirsin.


2-İnternetteki örneklerin yapılarını çözerek öğren. İnternette hemen hemen her programlama dili için binlerce kod örneği bulunur. Dilin çeşitli yönlerinin nasıl çalıştığını ve farklı bölümlerin nasıl etkileşime girdiğini incelemek için bu örnekleri kullan. Kendi programlarını oluşturmak için çeşitli örneklerden küçük parçalar al.


3-Söz dizimini incele. Söz dizimi, dilin derleyicinin veya yorumlayıcının anlayabileceği şekilde yazılmasıdır. Her dilin kendine özgü bir söz dizimi vardır, ancak bazı öğeler birden çok dilde paylaşılabilir. Söz dizimini öğrenmek, o dilde nasıl programlama yapılacağını öğrenmek için önemlidir ve çoğu zaman insanların bilgisayar programlaması hakkında düşündükleri şey de budur. Esasında bu, daha gelişmiş kavramların inşa edildiği temeldir.


4-Değişikliklerle denemeler yap. Örnek programlarında değişiklikler yap ve sonucu test et. Deneme yaparak, neyin işe yarayıp neyin yaramadığını bir kitap ya da rehber okumaktan daha hızlı öğrenebilirsin. Programını bozmaktan korkma; hataları düzeltmeyi öğrenmek bir geliştirme sürecinin önemli bir parçasıdır ve yeni şeyler ilk seferde neredeyse hiç çalışmaz.

5-Hata ayıklama çalışmaya başla. Programlama yaparken hatalarla karşılaşman kaçınılmazdır. Bunlar programdaki hatalardır ve hemen hemen her yerde ortaya çıkabilirler. Hatalar, programdaki zararsız tuhaflıklar veya programın derlenmesini veya çalışmasını engelleyen önemli hatalar olabilir. Bu hataların bulunması ve düzeltilmesi yazılım geliştirme döngüsünde önemli bir işlemdir, bu yüzden ilk iş olarak bununla uğraşmayı alışkanlık hâline getir.

  • Temel programları değiştirmeyi denediğinde, çalışmayan şeylerle karşılaşacaksın. Nasıl farklı bir yaklaşım sergileyeceğini kestirmek programcı olarak sahip olabileceğin en değerli becerilerden biridir.


6-Tüm koduna yorum ekle. Neredeyse tüm programlama dilleri, yorumlayıcı veya derleyici tarafından işlenmeyen bir metin eklemeni sağlayan bir "yorum" işlevine sahiptir. Bu, kodun ne yaptığına dair kısa ama net, doğal dilde açıklamalar bırakmanı sağlar. Bu, kodunun büyük bir programda ne yaptığını hatırlamana yardımcı olmanın yanında, başkalarının da kodunun ne yaptığını anlamalarına olanak sağladığı için ortak çalışma ortamlarındaki temel bir uygulamadır.


4-Düzenli Alıştırma Yapmak



1-Her gün kod yaz. Bir programlama diline hâkim olmak her şeyden önce zaman ister. Python gibi daha basit bir dilde bile temel söz dizimini anlamak için sadece bir veya iki gün gerekirken, gerçekten ehliyetli olmak için çok zaman harcamak gerekir. Diğer becerilerde olduğu gibi, daha da ustalaşmanın anahtarı pratik yapmaktır. İş ve akşam yemeği arasında sadece bir saat olsa bile, kod yazmak için her gün en azından biraz zaman ayırmaya çalış.


2-Programların için hedefler belirle. Ulaşılabilir ancak zorlayıcı hedefler belirleyerek, problem çözmeye ve çözüm üretmeye başlayabilirsin. Hesap makinesi gibi temel bir uygulamayı düşünmeye çalış ve bunu yapmak için bir yol geliştir. Öğrendiğin söz dizimi ve kavramları kullan ve bunları pratik kullanımlara uygula.

3-Başkalarıyla konuş ve diğer programları oku. Belirli dillere veya disiplinlere adanmış birçok programlama topluluğu mevcut. Bir topluluğu bulmak ve oraya katılmak, öğrenme sürecin için harikalar yaratabilir. Öğrenme sürecinde sana yardımcı olabilecek çeşitli örneklere ve araçlara erişeceksin. Diğer programcıların kodlarını okumak sana ilham verebilir ve henüz pekiştiremediğin kavramları kavramana yardımcı olabilir.[3]

  • Tercih ettiğin dil ile ilgili programlama forumlarını ve İnternet gruplarını incele. Sadece sorular sorma, katılım göster. Bu topluluklar genellikle sadece soru-cevap olarak değil, iş birliği ve tartışma yeri olarak görülür. Yardım istemekten çekinme, fakat çalışmanı göstermeye hazırlıklı ol ve farklı yaklaşımlar denemeye açık ol.
  • Tecrübelerin sonucunda biraz deneyim kazandıktan sonra bir yazılım yarışmasına (Hackathon diye de bilinir) veya programlama organizasyonlarına katılmayı düşün. Bunlar, bireylerin veya ekiplerin, genellikle belirli bir temayı temel alan işlevsel bir program geliştirmek için zamana karşı rekabet ettiği etkinliklerdir. Bu etkinlikler çok eğlenceli olabilir ve diğer programcılarla tanışmak için harika bir fırsattır.

4-Eğlenceli olması için kendine meydan oku. Henüz yapmayı bilmediğin şeyler yapmaya çalış. Görevi (veya benzer bir şeyi) başarmanın yollarını araştır ve ardından bunu kendi programında uygulamaya çalış. "Sadece" çalışan bir programla yetinme; her açıdan kusursuz çalıştığından emin olmak için elinden geleni yap.


5-Bilgini Artırmak



1-Birkaç eğitim kursu al. Pek çok üniversite, mesleki eğitim kursları ve halk eğitim merkezleri, okula kaydolmak zorunda kalmadan katılabileceğin programlama kursları sağlar. Bunlar, deneyimli bir programcıdan bire bir yardım alma ve çevrendeki programcılarla tanışabilme imkânından dolayı yeni programcılar için harika bir fırsattır.


2-Bir kitap satın veya ödünç al. Akla gelebilecek her programlama dili için binlerce ders kitabı piyasada mevcut. Bilgilerini sadece bir kitaptan edinmemen gerekse de, programlama kitapları harika bilgi kaynaklarıdır ve içlerinde çoğu zaman iyi örnekler bulunur.


3-Matematik ve mantık çalış. Çoğu programlama temel aritmetik içerir, ancak daha ileri kavramları çalışmak isteyebilirsin. Bu, özellikle karmaşık simülasyonlar veya algoritma ağırlıklı programlar geliştiriyorsan önemlidir. Gündelik programlamanın çoğu için çok fazla gelişmiş matematiğe ihtiyacın olmaz. Mantık, özellikle de bilgisayar mantığı çalışmak, daha gelişmiş programlar için karmaşık problem çözümüne en iyi şekilde nasıl yaklaşman gerektiğini anlamana yardımcı olabilir.


4-Programlamayı asla bırakma. Uzman olmak için en az 10.000 saat pratik yapmak gerektiği ile ilgili popüler bir teori var. Bu tartışmalı olsa da, genel ilke doğruluğunu koruyor: Ustalık zaman ve fedakârlık ister. Bir gecede her şeyi öğrenmeyi bekleme, ama dikkatini korur ve öğrenmeye devam edersen alanında çok iyi bir uzman olabilirsin.


5-Başka bir programlama dili öğren.Bir dil üzerinde uzmanlaşman sana kesinlikle yetecek olsa da, birçok programcı birden fazla dil öğrenerek bu alanda başarılı olma şanslarını artırmaya çalışır. İkinci veya üçüncü dilleri genellikle ilk dillerini tamamlar ki bu da daha karmaşık ve ilginç programlar geliştirmelerini sağlar. İlk programlama diline iyice vakıf olduğunda, yeni bir tane öğrenmeye başlamanın zamanı gelmiş olabilir.

  • İkinci dili öğrenmenin ilk dili öğrenmenden çok daha hızlı olduğunu göreceksin. Programlamanın çoğu temel kavramları diller arasında ortaktır, özellikle de diller yakından ilişkiliyse.

6-Becerilerini Uygulamak


1-Dört yıllık bir bölüme kaydol. Kesinlikle gerekli olmamakla birlikte, üniversitede dört yıllık bir bölümde okumak, çeşitli dilleri görmenin yanı sıra profesyonellerle ve diğer öğrencilerle iletişim kurmana da yardımcı olabilir. Bu yöntem kesinlikle herkese uygun değildir ve pek çok başarılı programcı dört yıllık bir bölümden mezun değildir.


2-Bir portföy oluştur. Programlar geliştirip bilgilerini artırdıkça, en iyi çalışmalarının tümünü bir portföyde sakladığından emin ol. Bu portföyü, yaptığın işin bir örneği olarak insan kaynakları ve işe alım uzmanlarına gösterebilirsin. Kendi başına yaptığın her işi dâhil ettiğinden ve başka bir şirketle yapılan çalışmaları dâhil etmene izin verildiğinden emin ol.


3-Serbest iş yap. Programcılar için, özellikle mobil uygulama geliştiricileri için çok büyük bir serbest piyasa var. Ticari programlamanın nasıl çalıştığını anlamak için birkaç küçük serbest iş al. Çoğu zaman serbest yaptığın işleri kullanarak portföyünü oluşturabilir ve yayınlanan çalışmalarına dikkat çekebilirsin.



4-Kendi ücretsiz ya da ticari programlarını geliştir.Programlama yaparak para kazanmak için bir şirkette çalışmak zorunda değilsin. Gerekli becerilere sahipsen yazılımı kendin geliştirebilir ve kendi İnternet siten veya başka bir platform üzerinden satışa çıkarabilirsin. Satışa çıkardığın ticari yazılımlarına destek sağlama konusunda hazırlıklı ol, zira müşteriler para ödedikleri programın çalışmasını ister.
  • Ücretsiz yazılımlar, küçük programları ve yardımcı uygulamaları dağıtmak için popüler bir yoldur. Geliştirici hiçbir para almaz, ancak bu, isim yapmak ve toplulukta kendini görünür kılmak için harika bir yoldur.

İpuçları

  • Oyun programlamasıyla ilgileniyorsan Python, C++ ve Java'yı araştır. Üçünün arasında C++ muhtemelen en iyi icracı, Python açık ara öğrenmesi en kolay ve Java, Windows, Mac OS ve Linux üzerinde değişiklik yapmadan çalışabilecek en iyi programdır.
  • Özgür yazılım hakkında bilgi edin. Özgür yazılım dizininde bulunan programların kaynak kodunu çalış. Daha iyi hâle getirebilecekken neden tekerleği yeniden icat edesin? Sadece ne programladığını anladığından emin ol.
  • Çoğu insan için, onları ilgilendiren veya kullanabilecekleri bir şeyler programlamak ders kitabı örneklerinden daha ilginçtir. Seni ilgilendiren projeleri bulmak için bir arama motoru kullan.
  • Yeni bir şey öğrenirken, anladığından emin olmak için kavramı bizzat uygulamak ve sonra sonuçları tahmin ederek tasarımı düzenlemek yararlı olur.
  • Güncel uygulama programlama arayüzlerinden ve yazılım yayımcısından temin edilebilecek resmî referans materyallerinden yararlan.
  • Referanslar sana yardımcı olmak için orada. Her şeyi ezberden hatırlamıyor olman seni mahcup etmesin; bu zamanla olur. Önemli olan referans materyalin nerede bulunacağını bilmektir.
  • Alıştırma yapmak için bildiklerini başkalarına öğretmeye çalış. Bu, seni daha yetkin bir hâle getirmenin yanı sıra, farklı açılardan daha derin düşünmeni de sağlayacak.
İyi Forumlar Dilerim.
 
1 Tem 2021
64
18
19
Moralini bozmak istemiyorum ama böyle öğrenilmezki ilk başta algoritma öğrenmelisin , hangi alana yoneleceksen programlama dilini ona göre seçersin . Kısaca algoritma öğren , alanını bul dilini seç onda uzmanlaş sonra diğer dillere geçersin . 10 dili az bilecegine birini tam bil daha iyi (anlatmak istediğim sadece birinde uzmanlaş değil ilk birinde uzmanlaş sonra başka dil öğren ) , birinde uzmanlaş sonra diğerlerini kolay öğrenirsin önce mantığı kavra .
Not ; matematik ve ingilizce gerekli , mat belki her proje için çok gerekmez ama önemli.
tabikide haklısınız ordakini hepsini 6 ayda öğrenemem ama denemektende zarar gelemez :)
 
Üst

Turkhackteam.org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Turkhackteam.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Türkhackteam saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Türkhackteam üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Türkhackteam sorumlu değildir. Sitelerinize Türkhackteam ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz.